Čtvrtek, 28. března 2024

Řešení dopadů vyplývajících z novely zákona pro povinné osoby

Na základě nutnosti řešit některé otázky v oblasti nové legislativy připravované EU byl v rámci ElA vytvořen subjekt Komise pro životní prostředí ElA.
Řešení dopadů vyplývajících z novely zákona pro povinné osoby
Komise je tvořena významnými zástupci z oblasti výrobců a dovozců elektrozařízení.

V loňském roce proběhlo několik setkání v rámci Komise ŽP s cílem sledování legislativy a jejího dopadu na podnikatelskou sféru. Komise se pokusila nalézt řešení zpětného odběru elektrozařízení a odděleného sběru elektroodpadu tak, aby byly splněny požadavky novely zákona o odpadech a zvýšilo se materiálové využití vyřazených výrobků.

Projekční tým

Komisí ŽP ElA byl sestaven projekční tým, který zpracoval odbornou studii a podklad k vytvoření kolektivního systému v rámci ElA. Projekční tým je složen ze zástupců výrobců a dovozců elektrozařízení, jako je například společnost Siemens, s. r. o., ZPA CZ, s. r. o., Olympus C&S, s. r. o., Tesla Ecimex, a. s., TCT, a. s. Na přípravě se také podílela společnost Safina, a. s., která řešila technické zabezpečení sběru a zpracování, a rovněž Českomoravská komoditní burza Kladno a PROSPEKSA, a. s., řešící návrh procesní části systému.

Projekční tým navrhl způsob vytvoření kolektivního systému v rámci ElA, který bude v letošním roce dopracován s termínem 13. 8. 2005, kdy začne povinnost plnění zpětného odběru a odděleného sběru elektroodpadu pro výrobce a dovozce.

Splnění základních kritérií

Optimální řešení pro zástupce výrobců a dovozců musí splňovat několik základních kritérií tak, aby řešení bylo efektivní a transparentní. Základní funkcí systému musí být jednoznačně stanovení finančních kritérií pro systém, která se v současné době dopracovávají v rámci přípravy prováděcích právních předpisů.

Rovněž musí být stanoven jasný postup schvalování systému s definovanými povinnostmi, jež systém musí splnit. Konkrétní finanční dopady na jednotlivé kategorie elektrozařízení tudíž budeme schopni posoudit po jasném definování povinností v prováděcích předpisech a následném zpracování odborných analýz pro vybrané kategorie zařízení.

Odborná analýza

V rámci činnosti projekčního týmu zejména ve spolupráci se Safina, a. s., zpracováváme odborné analýzy v oblasti zpracování vybraných kategorií elektroodpadu, abychom byli schopni určit výši nákladů spojených se sběrem a zpracováním elektroodpadu.

Ze zkušeností z již fungujících systémů v Evropské unii víme, že kolektivní řešení nejméně zatěžuje výrobce a dovozce elektrozařízení v oblasti administrativní, technické i finanční. Pro nastavení systému ElA bylo využito právě těchto zkušeností ze zahraničí, které nám vytváří základní rámec v nastavení fungujícího systému.

AUTOR: Ing. Tomáš Mydlarčík,
člen Komise pro ŽP ElA,
odborný specialista SAFINA, a. s.

"Kolektivní řešení nejméně zatěžuje výrobce a dovozce elektrozařízení v oblasti administrativní, technické i finanční. Pro nastavení systému ElA bylo využito právě těchto zkušeností ze zahraničí, které nám vytváří základní rámec v nastavení fungujícího systému."
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů