Sobota, 20. dubna 2024

Majitelé malých elektráren si nový zákon pochvalují

Majitelé malých elektráren si nový zákon pochvalují
Zlínský kraj Provozovatelům malých elektráren ve Zlínském kraji svítá naděje na lepší časy. Vláda v minulých dnech schválila zákon na podporu výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů energie. Cílem je zaručit majitelům návratnost investic do šetrných technologií. Odborníci tvrdí, že díky tomu lze očekávat rozvoj malých elektráren především v regionech.
" Ve Zlínském kraji již několik podobných zařízení funguje. Zatím se kvůli absenci zákona potýkaly se špatnou ekonomickou situací," vysvětlil zlínský odborník na obnovitelné zdroje Jan Habart.
Majitelé malých elektráren ze Zlínského kraje tvrdí, že se konečně do jejich provozu vyplatí investovat. František Bobšík z Nivnice na Uherskohradišťsku si však zároveň postěžoval, že investice na provoz zařízení jsou příliš vysoké. " Díky garantované ceně energie konečně budeme mít možnost dosáhnout na dotace z fondů životního prostředí nebo půjčku v bance. Dosud to bylo nemožné," tvrdí Bobšík.
Podporu vlády si pochvaluje také Vojtěch Bernátek z Hřivínova Újezdu. V současné době své obydlí vytápí solárními panely a v jeho blízkosti si postavil malou větrnou elektrárnu. " Zákon je výhodný pro všechny firmy, které chtějí v provozu alternativních zdrojů energie podnikat. Budou mít zajištěnou finanční návratnost, a navíc vyroste řada nových odborníků," popsal svoji vizi Bernátek.
Podle Jiřího Surého z Moravské Nové Vsi, který se zabývá produkcí bioplynu, vláda dosud obnovitelným zdrojům nevěřila. " Je načase, aby si politici a veřejnost uvědomili, že využití obnovitelných zdrojů a biomasy je výhodné nejen ekologicky, ale také ekonomicky. Už dávno máme zpracovány projekty na využití biomasy z polí. Ty mohou navíc poskytnout nové pracovní příležitosti," myslí si Surý.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů