Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V úterý 8. března 2005 od 9 do 11 hodin v budově MŽP, v místnosti č. 750 se koná další prezentace výsledků twinningového projektu CENIA. Během této prezentace bude předložen navrhovaný model pro řízení informací o životním prostředí.

Evropský týden bezpečnosti a ochrany zdraví při práci 2005 s mottem: HLUKU STOP!
Evropský týden BOZP je pořádán Evropskou agenturou pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci se sídlem v Bilbau, Španělsko. Slavnostní vyhlášení kampaně v ČR proběhne 28. dubna 2005 u příležitosti Mezinárodního dne pro bezpečnost a zdraví při práci. V letošním roce bude celá kampaň Evropského týdne zaměřená na problematiku hluku. Protože ten patří k nejrozšířenějším škodlivinám pracovního i životního prostředí. Hluchota se stala nemocí z povolání, která je vzhledem k množství postižených osob na prvním místě. Po určité době toto onemocnění vyvolává nejrozmanitější poruchy vyšší nervové činnosti.
 
Turnovsko - Chráněná krajinná oblast Český ráj si dnes připomíná 50. výročí svého založení.
"Dnes uplyne přesně padesát let od vydání výnosu ministerstva kultury, kterým byla chráněná krajinná oblast vyhlášena. Jednalo se tehdy o první chráněnou oblast v republice," řekl Ondřej Tomášek z turnovské Správy CHKO Český ráj.

Pardubice - Ekoncentrum Paleta jako krajský koordinátor ekologické výchovy nyní organizuje sérii vzdělávacích seminářů pro pětasedmdesát pedagogů škol z celého kraje.
"Cílem semináře je představení nové učební multimediální pomůcky pro druhý stupeň základních škol a střední školy - Zelený balíček," řekl ředitel pardubického Ekocentra Paleta Jiří Bureš a dodal, že třetí díl série bude hostit ve středu Ekocentrum Podorlicko v České Třebové.
Zelený balíček se zaměřuje na základní aspekty ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje.
"Obsahuje metodické listy pro učitele včetně pracovních listů pro žáky, interaktivní CD-ROM s množstvím aktuálních informací, videokazetu s animovanými klipy a vzdělávacími filmy a kartovou hru Dilemata," sdělil Jiří Bureš.

Vlašim - Také letos vyhlásila Správa CHKO Blaník ve spolupráci s Podblanickým ekocentrem ČSOP Vlašim především dětskou soutěž, která připomene oslavy Dne Země. Svými literárními a výtvarnými pracemi mohou přispívat děti ze základních i středních škol okresu Benešov. Letos poprvé se ale soutěže může zúčastnit i veřejnost.
Letošní 15. ročník výtvarné soutěže a 12. ročník literární soutěže má téma Dary lesa. "Soutěžní díla mohou děti za pomoci učitelů zasílat na Správu CHKO Blaník, kde v dubnu vyhodnotí jednotlivé kategorie odborná porota, a za nejlepší práce budou autoři odměněni věcnými cenami," informoval Martin Klaudys z Podblanického ekocentra ČSOP Vlašim. "Cílem soutěže je propagace ochrany přírody v okrese Benešov a podpora uměleckého projevu dětí," dodal Klaudys.
Veřejnost se do soutěže může zapojit s digitálními fotografiemi, které budou vyjadřovat také téma Dary lesa. Musí ale splnit určité podmínky včetně formátu a rozlišení.
Všechna výtvarná i literární díla a deset vybraných fotografií budou od 22. dubna, kdy proběhne vernisáž, vystavené v Domě dětí a mládeže v Benešově.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů