Sobota, 27. dubna 2024

Čínu láká obnovitelná energie

Čínu láká obnovitelná energie
Čína učinila krok k tomu, aby se zbavila nálepky jednoho z nejhorších znečisťovatelů zemského ovzduší. Čínský parlament totiž tento týden schválil zákon podporující využívání obnovitelných zdrojů energie, jako jsou energie slunce a větru, místo energie získávané spalováním fosilních paliv. Odborníci ale varují před přehnaným optimismem a soudí, že v dohledné budoucnosti se životní prostředí v Číně bude dále zhoršovat.
Zákon, který vstoupí v platnost počátkem roku 2006, mimo jiné zaručuje výrobcům elektřiny z obnovitelných zdrojů přístup do distribučních sítí. Ty musí nakupovat "zelenou" elektřinu, i když je drahá. Zákon rovněž doporučuje malé větrné a sluneční elektrárny ve venkovských oblastech, kde jsou domácnosti příliš vzdálené od energetické sítě.
"Čína musí rázně rozvíjet obnovitelnou energii, protože rychlý ekonomický vývoj vyvolal nedostatek energie, značné znečištění životního prostředí a závislost na dovážené energii," řekl ředitel parlamentního výboru pro ochranu životního prostředí a zdrojů Mao Žu-paj.
V roce 2003 se spotřeba obnovitelné energie na celkové spotřebě energie v zemi podílela třemi procenty. Do roku 2020 hodlá vláda tento podíl zvýšit na deset procent.
Nová opatření uvítala mezinárodní ekologická organizace Greenpeace, a to zvláště v souvislosti s tím, že přede dvěma týdny vstoupil v platnost kjótský protokol o omezení skleníkových plynů, které podle většiny vědců způsobují klimatické změny.
"V současnosti nemá Čína podle kjótského protokolu žádné závazky, avšak na Čínu jako na druhého největšího světového producenta oxidu uhličitého a na její snahy oddělit emise tohoto oxidu od ekonomického růstut se soustředila pozornostr mezinárodní veřejnosti," uvedla Greenpeace.
Nezávislí experti jsou ale velmi opatrní. "Nyní je nedostatek elektřiny, staví se obrovské nové energetické kapacity, které jsou převážně založeny stále na uhlí. Nemyslím si, že v budoucích letech se ekologické problémy zmenší," řekl Wim Landsink ze společnosti Dannan Wind Power.Landsink stanici BBC. Čína nyní tři čtvrtiny spotřeby elektřiny kryje spalováním uhlí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů