Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Klatovy - Novou výstavu v těchto dnech otevřeli v galerii Městské knihovny v Klatovech. Expozice je zaměřena na současné ekologické pojetí bydlení.
"Zájemci se zde dozvědí o ekologické architektuře a urbanismu, úsporách energie či o technologii vytápění a větrání. Panely s texty a fotografiemi jsou doplněny i o trojrozměrné předměty," konstatovala ředitelka knihovny Zdeňka Buršíková.
U příležitosti zahájení výstavy se v pondělí v knihovně uskutečnila přednáška Petry Žerebákové na téma Zahradní architektura pro lepší bydlení.
Výstavu si mohou zájemci prohlédnout v otevírací době knihovny až do konce března.

Hlavní město začátkem dubna vyhlásí grantové řízení na podporu projektů v oblasti životního prostředí. Na příspěvky vyčlenil letos magistrát v rozpočtu deset milionů korun. Návrh včera schválili pražští radní.

DALLAS - Světová poptávka po energiích do roku 2030 vzroste o 50 procent. Dominantní pozici budou mít na trhu ropa, zemní plyn a uhlí, protože to jsou jediná paliva, která jsou dostatečně rozšířená a všestranně využitelná, aby mohla naplnit rostoucí potřeby. Uvedl to americký ropný gigant Exxon Mobil.
Exxon Mobil, největší ropný koncern ve Spojených státech, odhaduje, že přibližně 80 procent světové poptávky po energii budou i nadále pokrývat fosilní paliva včetně uhlí. Ropa a zemní plyn se na celkové světové spotřebě budou podílet ze 60 procent.
Dodávky energie na trh budou rozmanitější až ve velmi dlouhém výhledu, uvedl Exxon Mobil ve výroční zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry.
Ekologové Exxon již dlouho kritizují za to, že se staví proti regulaci spalování fosilních paliv, která má omezit tvorbu skleníkových plynů. Výroční zpráva Exxonu naznačuje, že podnik svůj postoj nezměnil, přestože kjótský protokol o globálním oteplování vešel v polovině minulého měsíce v platnost bez ratifikace Spojenými státy. USA se v roce 1997 v Kjótu původně zavázaly snížit do roku 2012 své emise o sedm procent, ale po Bushově nástupu od závazku odstoupily

Novobyžovský klub Mekka, bašta tamní alternativní kultury, dnes otevře výstavu nazvanou Od významných ptačích území k soustavě Natura 2000. Na ni v pátek v 17 hodin naváže dvoudenní filmová přehlídka Ekofilm Aves 2005, na níž zájemci uvidí kromě přednášek vybrané snímky z posledních ročníků mezinárodního festivalu Ekofilm, které se zaměřují na popularizaci ptáků a ochranu jejich přirozeného životního prostředí. "Festival je určen všem milovníkům přírody. Chceme upozornit na některé zajímavé aspekty z oblasti ptačí říše a představit ptáky v roli důležitých ukazatelů ekologické stability krajiny v současné podobě přírody, ale i jejich nezastupitelnou úlohu v životě lidí," říká jeden z pořadatelů Jan Kadava.

Hradec Králové (dou) - Naučnou stezku provázející zájemce po unikátní přírodní památce Na Plachtě v Hradci Králové otevřou na jaře ochránci přírody. Na chráněném území se budou lidé orientovat podle průvodce, který jim přiblíží význam lokality a upozorní je na vzácné druhy rostlin a živočichů.
"Otevření bude souviset s oslavami Dne Země a také s tradiční brigádou, při které děti z královéhradeckých škol a kroužků ochrany přírody každoročně čistí celé území Plachty od skládek," řekla Romana Prausová z pardubické pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny.
Chráněná území jsou Na Plachtě ve skutečnosti dvě.
"Stezka povede jak přírodní památkou Plachta II patřící armádě, kde díky narušování půdy vojenskou technikou vznikly vzácné biotopy, tak lokalitou Plachta I, jejíž součástí je soustava rybníků Jáma a Plachta a okolních luk. Tu spravuje město," vysvětlila Prausová.
V chráněné lokalitě žije okolo 2300 druhů živočichů a vyskytuje se tam zhruba 720 druhů rostlin.

Králíky V dělostřelecké tvrzi Bouda u Králík na Ústeckoorlicku rok od roku zimuje více netopýrů. Z výsledků letošního sčítání vyplynulo, že tuto zimu se kolonie těchto savců v Boudě proti roku 2000 téměř zdvojnásobila. "Růst populace ovlivňuje celá řada různých faktorů, nicméně jedním z nich je jistě klid a bezpečí. Práce, které jsme udělali na obnově a zabezpečení tvrze, respektovaly potřeby netopýrů. Nyní, po více než deseti letech, se to vyplácí,"řekl Martin Ráboň ze Společnosti přátel československého opevnění, která v Boudě spravuje vojenské muzeum. V podzemních chodbách a sálech dělostřelecké tvrze napočítali o uplynulém víkendu ochránci přírody 378 jedinců. "Skutečný počet je ale zřejmě o něco málo vyšší, neboť s ohledem na bezpečnost osob a na zimní uzavření tvrze není možné provést sčítání například ve schodištní šachtě a v pěchotním srubu K- S23,"dodal Ráboň. V roce 2000 zimovalo v Boudě 196 netopýrů, v loňském roce již 316.

Chápu naděje starostů v obcích pod Smrkem, s kterými vzhlížejí k nejvyšší hoře české části Jizerských hor a plánují, jak tu vybudují velké lyžařské středisko. Lidé by tu našli práci, oživil by se cestovní ruch. Pokud by byl Smrk holý kopec bez života, těžko by se dalo něco proti tomu namítat. Jenže Smrk není hora, na které nic neroste a nežije žádná zvěř. Sjezdovkám by muselo ustoupit i čtyřicet hektarů lesa v chráněné krajinné oblasti. Poněkud drsná představa. Není divu, že pro ochranáře stěží akceptovatelná. I pro mě. Kácet let za každou cenu nemá smysl.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů