Čtvrtek, 18. dubna 2024

Olovo vytváří budoucí kriminálníky

Olovo vytváří budoucí kriminálníky
Malé množství olova v dětském těle snižuje inteligenci dítěte, ale může také způsobit, že se z něj v budoucnu stane zločinec, dokazuje Herbert Needleman z Lékařské fakulty Pittsburské univerzity.

Profesor Needleman je uznávaným odborníkem na toxické působení olova. Už v sedmdesátých letech objevil, že děti vystavené tomuto těžkému kovu v množství, které ještě nezpůsobilo otravu, dosahovaly v testech inteligence znatelně horších výsledků. I pod vlivem těchto důkazů americké úřady zakázaly používání olova v benzínu, barvách a dalších výrobcích. Jenže olovo se uvolňuje ze starých nátěrů, do lidského organismu se může dostávat také například z potravin vypěstovaných v půdě, kde zůstalo olovo z dříve spáleného benzínu.
Na letošním výročním zasedání Americké asociace pro povznesení vědy (AAAS) Needleman představil další poznatky. "Olovo v rozvíjejícím se mozku narušuje nervové mechanismy odpovídající za regulaci impulsů, což pak může vést k antisociálnímu a kriminálnímu chování," shrnul výsledky sledování činnosti mozku zvenčí pomocí moderních pozorovacích technik.
Citoval studii, jež ukázala, že vyšší hladina olova v těle tří set pittsburských dětí je spojena s agresívnějšími pocity a chováním. Na ni navázal výzkum, který zjistil, že množství olova v tělech 190 odsouzených mladistvých zločinců bylo vyšší než v tělech kontrolního vzorku mladých lidí nespojovaných s trestnou činností. V přepočtu by z těchto poznatků vyplývalo, že 18 až 38 procent zločinnosti v Pittsburghu a jeho okolí může souviset s množstvím olova v těle a mozku zločinců. Herbert Needleman proto vyzývá úřady, aby olovu v životním prostředí věnovaly soustavnou pozornost a snažily se je odstranit.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů