Úterý, 23. dubna 2024

Brňané chtějí pomoci lesům v Chile

Brňané chtějí pomoci lesům v Chile
Moravští lesníci nabízejí Chile pomoc. Chtějí se zapojit do obnovy národního parku Torres del Paine v Patagonii. Ten poškodil rozsáhlý požár, který nedopatřením zapálil turista z Brna. „Dva experti na místě posoudí, kde je nutné stromy vysázet a kde si příroda pomůže sama,“ řekl Pavel Mauer, zástupce ředitele Školního lesního podniku Masarykův les Mendelovy univerzity.

„Prostřednictvím ministerstva zahraničí jsme Chile informovali o tom, co můžeme nabídnout. Záleží na chilské straně, jestli pomoc přijme,“ uvedl Mauer.

Škola je připravena vyslat do Patagonie experty z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesa, kteří pečují i o vzácné arboretum lesního podniku ve Křtinách.

Brněnští lesníci mají bohaté zkušenosti s obnovou exotických porostů. „Ve světě je velký zájem o české lesnické know-how,“ řekl Mauer. Kromě zalesňování v Guatemale, Ekvádoru, Peru a v Mexiku rozvíjejí brněnští odborníci v Kolumbii projekt zvaný Kanguroid. Jedná se o znovuzalesňování tropických pralesů s podporou tamní vlády. „Za dva roky, co projekt funguje, jsme obnovili padesát hektarů tropického pralesa,“ upřesnil Mauer. V Chile však požár zničil přes čtrnáct tisíc hektarů porostu.

Zdroj: Večerní Brno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů