Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

European public health alliance (EPHA) - organizace sdružující přes 100 nevládních a neziskových organizací zaměřených na podporu a ochranu zdraví obyvatel evropského regionu nedávno zpřístupnila na internetu online adresář evropských nevládních organizací působících v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví. Tento adresář (Directory of NGOs) a více informací o něm naleznete zde:www.ngo.epha.org

Evropský systém obchodování s emisemi skleníkových plynů, který má umožnit postupné snižování objemu nežádoucích exhalací, zatím funguje hladce. Cena obchodovatelné jednotky CO2 vzrostla minulý týden o 1,5 eura na 9,5 eura kvůli vysoké poptávce výrobců elektřiny a tepla v důsledku chladné zimy. V průměru každý den změní vlastníka povolenky na vypouštění šesti set tisíc tun oxidu uhličitého. Více než dvě třetiny firem uvádějí, že nakupují nebo prodávají povolenky jednou nebo i vícekrát za týden.
Experti však upozorňují, že hladce fungující trh s povolenkami ke snížení emisí sám o sobě nepřispěje. Pro úspěch projektu bude podle nich nejdůležitější, zda vlády a Evropská komise limity pro vypouštění CO2 ještě přitvrdí. Pokud se jim to nepodaří, bude na trhu nadbytek povolenek, jejich cena bude klesat a firmy tak nebudou nuceny emise snižovat. Sen o zpomalení globálního oteplování by tak zůstal nenaplněn.

New York s přehledem zvítězil ve studii mikrobiologů Arizonské univerzity zkoumající, které americké město má kanceláře nejvíce zamořené viry. Za New Yorkem se umístily Atlanta, San Francisco, Chicago a arizonský Tuscon. Vědci se zaměřili na zkoumání výskytu virů způsobujících potíže dýchacích cest typu zápalu plic nebo zánětu průdušek. Vzorky sbírali z 328 různých povrchů, jako jsou telefonní sluchátka, počítačové myši či klávesnice, kliky či vypínače světel od konferenčních místností po kancelářské kóje. V newyorských kancelářích vědci detekovali viry na polovině kancelářských ploch, čímž toto velkoměsto zaujalo první příčku. Experti tvrdí, že v konferenčních místnostech je virů méně než v kancelářských kójích. Aby bylo jasné, proč se takový výzkum konal, uvedla americká média, že sponzorem studie byla společnost vyrábějící čisticí prostředky.

CHRUDIM - Likvidace skládky nebezpečných odpadů po nezjištěných zemědělských podnicích v Hodoníně na Chrudimsku začne ještě letos. Odstranění tun staré zátěže si předběžně vyžádá zhruba 45 miliónů korun, z toho až 20 miliónů korun by mohlo plynout z evropských fondů.
Rada Pardubického kraje schválila, že kraj podá žádost do poloviny března, řekl včera krajský radní pro životní prostředí Petr Šilar. "Již dopředu začneme s přípravou výběru odborné firmy, která likvidaci bude zajišťovat," uvedl. Jde o skládku hnojiv a pesticidů, které ohrožují kvalitu podzemních vod v lokalitě.

Podporované poradenství v zemědělství
Poradenství zaměřené na předpisy vycházející ze směrnic Evropské unie v oblasti ochrany vod.
Konzultace směřující ke zlepšení podmínek chovu hospodářských zvířat.
Služby zaměřené na podmínky pro ekologický způsob hospodaření.
Kolik je možné v programech získat
Dotace může činit až 80 procent nákladů na poradenskou službu.
Nejvýše je možné získat až 15 tisíc korun. V případě poradenství zaměřeného na přechod na ekologický způsob hospodaření se maximální částka odvíjí od výměry zemědělské půdy (může činit až 20 tisíc korun).

Zlaté Hory Zlaté Hory na Jesenicku bývalou skládku po zkrachovalém Velamosu Sobotín neodkoupí. Ani nabídka konkursního správce odprodat pozemek za symbolickou korunu nepřiměla zastupitele k podpisu smlouvy. Poloha pozemku na samé hranici s Polskem totiž neumožňuje žádné využití a ekologická zátěž a další možná rizika se městu zdají příliš vysoká.
" V současném stavu je sice skládka stabilizovaná, ale stále je potřeba čas od času provádět monitoring. Myslíme si, že je předčasné brát tuto povinnost, kterou by měl vykonávat někdo jiný, na naše bedra," sdělil starosta Zlatých Hor Milan Rác ( nez.).
Město nabídku zvažovalo několik měsíců. Pozemek totiž obsahuje kaly z galvanické výroby. Vznikla dokonce pracovní komise, která měla zjistit přesný stav, zamoření a možné využití skládky. Část zastupitelstva dokonce uvažovala, že by se těžké kovy - olov, chrom a nikl, kterých je na skládce nejvíce, mohly vytěžit. Odborníci ale tuto aktivitu nedoporučili. " V naší zemi není taková technologie, která by kovy z kalů dokázala vytáhnout. Technicky je to téměř neproveditelné a navíc finančně obrovsky náročné. Zásah do skládky, která je nyní stabilizovaná, by mohl odstartovat skutečnou ekologickou bombu. To nebudeme riskovat," vysvětlil místostarosta Zlatých Hor Jaroslav Vrkoslav

Jihlava Služby města Jihlavy získaly již druhé mezinárodně platné osvědčení za práci s odpady. Pražská společnost Moody International ohodnotila jejich systém environmentálního managementu udělením certifikátu ČSN EN ISO 14001: 1997. Ocenění se týká nakládání s odpady a speciálně pak svozu komunálního i velkoobjemového odpadu, sběru nebezpečného odpadu včetně jeho mobilního svozu a provozu skládky Henčov. Již v roce 2003 získaly městské služby první certifikát stejné kategorie za nakládání s odpady - správu a údržbu komunikací. Certifikáty kvality a ochrany životního prostředí požadované především zahraničními firmami patří mezi dobrá kritéria ve výběrových řízeních na získání nových zakázek. "Naším nejvyšším cílem ale nadále zůstává spokojený zákazník,"podotkl tiskový mluvčí služeb Martin Málek

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů