Úterý, 16. dubna 2024

Obyvatele ohrožuje skládka jedů

Obyvatele ohrožuje skládka jedů
Téměř třicet let nikdo nic nedělal s nebezpečnou skládkou agrochemikálií u obce Hodonín u Nasavrk na Chrudimsku. Kdyby situace nebyla v posledních letech monitorována, mohlo by se stát, že voda kontaminovaná nejrůznějšími jedy by se jednoho dne dostala až do řeky Chrudimky a tím i do vodní nádrže Křižanovice.
Hodonín u Nasavrk - Pardubický krajský úřad nyní ve spolupráci s místním obecním úřadem zahájily práce na sanaci celé lokality.
Nemohou opravit vodovod
Obyvatelé Hodonína se kvůli nebezpečné skládce plné chlorovaných pesticidů a ropných látek museli vzdát nového vodovodu. "Chtěli jsme ho opravovat už před dvěma lety, ale bojíme se, aby do vody nepronikaly chemikálie. Průzkumné vrty totiž prokázaly, že jedy prosakují do podzemních vod," popisuje starosta Miroslav Blažek. Jak dodává, studny starousedlíků zasaženy nebyly, ale lidé jsou i tak zneklidněni. Jelikož v tomto případě nelze stíhat konkrétního viníka, skládka zde je od roku 1967, měl lokalitu nejprve sanovat bývalý okresní úřad, po jeho zrušení se tato povinnost přenesla na kraj. Pokud by situace zůstala v současném stavu, teoreticky hrozilo, že chemikálie by se postupně dostaly až do Chrudimky a vodní nádrže Křižanovice.
"Skládka je totiž na rozvodí, odkud voda teče na dvě strany," vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu Pardubického kraje Josef Hejduk. Skládku před několika lety dokonce navštívili bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart a současný místopředseda Senátu Petr Pithart.
"Kraj s tím naštěstí něco začal dělat, za což mu děkujeme," dodává starosta Blažek.
Peníze z Evropské unie
Sanační práce začnou ještě letos a projektované náklady se vyšplhají až k 60 milionům korun.
"V této otázce jsme podali žádost o dotaci z Evropské unie, kde je v rámci programu Infrastruktura kapitola Odpady a likvidace starých zátěží, takže věřím, že nějaké peníze získáme," uzavírá Hejduk s tím, že v kraji se už likvidují znečištěné podzemní vody v Boru u Skutče a v areálu bývalého strojírenského gigantu Transporta v Chrudimi.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů