Čtvrtek, 28. března 2024

Z požáru v národním parku viní Chilané hlavně úřady

Z požáru v národním parku viní Chilané hlavně úřady
Ačkoli jednu z největších katastrof v dějinách Chile zavinil český turista Jiří Šmiták, když použil plynového vařiče ve vyprahlé oblasti národního parku Torres del Paine, svalují chilská média vinu za rozsah pohromy na chilské úřady a Českou republiku naopak chválí za ochotu pomoci.
V parku Torres del Paine, který je jednou z hlavních přírodních rezervací a turistických atrakcí této latinskoamerické země, shořelo do konce února šestnáct tisíc hektarů lesa a porostů a škody dosahují miliónů dolarů.
Chilský ministr zahraničí Ignacio Walker ocenil, že Česko vyšle na své náklady odborníky z Mendelovy univerzity v Brně, aby posoudili rozsah pohromy. "Teprve potom uvidíme, čím mohou Češi přispět," odsunul ministr v listu La Tercera stranou otázku odškodnění. S uznáním deník oceňuje příjezd dvou vysokých českých představitelů do Santiaga de Chile, aby na místě řešili, co může Praha udělat.
Mnoho článků v chilském tisku i řada chilských politiků pohromu přičítá liknavosti místní správy parků (Conaf) a nedostatku peněz, které vláda poskytuje na předcházení podobným pohromám.
"I když oheň vznikl náhodou nedbalostí českého turisty, následný požár bylo možné zadusit v zárodku, kdyby existovaly plány prevence, včasná výstraha, pozorovací stanoviště a minimální prostředky na ochranu parku..." citoval list La Nación Antonia Horvatha, předsedu chilské senátní komise pro životní prostředí.
Neméně kritické vůči místním organizacím jsou úvodníky listů El Mercurio a La Nación. Podle nich Conaf kontroluje jen dvaadvacet procent zalesněných ploch a zbytek je bez ochrany. Na protipožární kontrolu vydává Chile jen osm miliónů dolarů ročně, což je velmi málo.
Jiný list, La Segunda, přináší článek očitého svědka požáru Miguela Schweitzera z oblasti Torres del Paine, který spatřil oblaka dýmu právě propukajících plamenů. Ačkoli zmobilizoval místní strážce a ti volali nadřízeným, objevil se prý první vrtulník až šest či sedm dní po požáru, ale tou dobou už nebyl kvůli hustému kouři nad oblastí použitelný," uvedl.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů