Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obce budou mít čisté řeky

Obce budou mít čisté řeky
Sušice - Vodu, kterou si lidé "půjčují" z řeky Vltavy a jejích přítoků, tam zase budou čistou vracet. To je smysl připravovaného projektu pro obce a města bývalého Prácheňska.

Téměř miliardu korun bude stát projekt Čistá Vltava, který zajistí, že západočeské a jihočeské obce Prácheňska začnou po roce 2007 vracet odpadní vody do řeky Vltavy a jejích přítoků v normě unijních předpisů.
"Příští týden podáme na Státní fond životního prostředí žádost o finanční prostředky z Fondu soudržnosti Evropské unie," řekl včera technický ředitel 1. jihočeské vodárenské společnosti Jiří Heřman na setkání starostů a tajemníků obcí Prácheňska v Sušici.
Z Plzeňského kraje jsou do tohoto projektu zapojena města Sušice a Horažďovice. Sušice sice má kvalitní čistírnu odpadních vod, ale ne celá aglomerace je na ni napojena.
"Minimálně pětadvacet procent ceny ponesou na svých bedrech města a obce," míní starostka Sušice Jiřina Rippelová.
Horažďovice jsou na tom hůř.
"Čeká nás nová úpravna vody a odkanalizování Předměstí včetně rekonstrukce vodovodu v této části města," řekl starosta města Václav Trčka. Novou úpravnu vody musí mít proto, že mají ve vodě víc arzenu, než je podle nových norem přípustné.
"Místo deseti mikrogramů v litru máme asi patnáct. To je jediný důvod, proč tak velkou investici ve výši asi čtyřiceti milonů korun vynaložíme," dodal. Přitom se Trčka podivil tomu, že v Bruselu, kde se schvalují nové unijní směrnice, nemají funkční čistírnu odpadních vod.
Přísné unijní směrnice o čištění odpadních vod, jejichž dodržení podmiňuje dotace z Fondu soudržnosti, kategorizují obce podle velikosti.
"Obce do 2000 obyvatel mají přiměřenou likvidaci odpadních vod bez přílišné specifikace, obce nad 2000 obyvatel už mají jasně dané pokyny, jakým způsobem mají být odpadní vody likvidovány a co má odtékat zpátky do řeky," doplnil Heřman.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů