Čtvrtek, 18. dubna 2024

Liberec chce vyměnit část městských lesů za porosty na Ještědu

Liberec chce vyměnit část městských lesů za porosty na Ještědu
LIBEREC - Část libereckých radních a zastupitelů by ráda pro město získala lesy na severovýchodních svazích Ještědu. Více než 100 hektarů pozemků chtějí vyměnit za část městských lesů, do kterých patří například i Lidové sady. To se ale řadě Liberečanů nelíbí, bojí se, že město přijde o svůj historický majetek, uvádí liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

Důvodem zájmu je Sportovní areál Ještěd, do kterého město investuje nemalé prostředky, a proto by rádo pozemky vlastnilo. Většina lesů i sjezdovek na Ještědu přitom patří Lesům České republiky, sportovní areál je má v nájmu. "Investovat do cizího majetku jde velmi obtížně," řekl deníku náměstek primátora a předseda představenstva sportovního areálu Pavel Krenk.

Lesy České republiky se podle ředitele krajského inspektorátu Ludvíka Řičáře směně nebrání. Státní podnik má zájem hlavně o okrajové části libereckých lesů. Jaké pozemky a za kolik vymění, bude ale záležet na ocenění. Zhruba 12 hektarů sjezdovek je ale vedených jako stavební pozemek, což může cenu značně zvýšit. "Budeme mít zájem hlavně o lesy, které spadají pod Lesní správu Ještěd. Tedy třeba v Machníně nebo Karlově," řekl Řičář. Výměnu nebo prodej pozemků musí ale schválit ministerstvo zemědělství.

Město Liberec vlastní zhruba 600 hektarů lesů, asi polovinu této rozlohy tvoří Lidové sady. Řadě lidí se ale nelíbí, že by měl Liberec přijít o svůj historický majetek kvůli méně kvalitním lesům na Ještědu. Jednotné přitom není ani vedení radnice. "Lidové sady jsou historický majetek města. Spíše by se mi líbilo pozemky vykoupit. Na to ale budeme v rozpočtu hledat peníze těžko," řekla náměstkyně primátora Eva Kočárková (SOS). Jiný názor má primátor Jiří Kittner (ODS), který je přesvědčen, že město lesy vlastnit nepotřebuje, protože z nich prakticky není žádný příjem.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů