Pátek, 29. března 2024

Zbourání hrází bobry neohrozí

Zbourání hrází bobry neohrozí
Všeruby - Jak jsme vás v sobotu informovali, ve Všerubech došlo k odstranění tří bobřích hrází. Vodní stavby chráněného zvířete totiž bránily průtoku vody natolik, že při očekávaném oteplení by došlo k záplavám.
Ochranáři přírody k takovému razantnímu kroku přistupují na základě novely zákona jen ve výjimečných případech. "Rozvodňování potoka u Všerub se řešilo už několik let. Odreňováním hrází se pokoušeli vodohospodáři snížit hladinu vody, ale bobři si to místo umí najít a znovu ho zastaví. Proto zbouráním hrází chceme zvíře donutit, aby se z těchto míst odstěhovalo," uvedl referent CHKO Slavkovský les Pavel Řepa.
S ohledem na období, kdy se bobři rozmnožují a kdy potřebují klid na přezimování, mohou krajináři zakročit v jarních nebo podzimních měsících. Protože letošní zima přinesla velké množství sněhu a opět se očekávají velké záplavy, na žádost tamního obecního úřadu přistoupili ochránci ke zbourání hrází již nyní. "Obec i správce toku chtěli odstranit hráze v nejbližším termínu. Sice je nezvykle dlouhá zima, ale doufáme, že bobří rodinka má dostatečnou zásobu potravy a v klidu ve svém hradu u hráze rybníka přezimuje," pokračoval Řepa.
Zbouráním hrází, které představují odstranění několika kubíků materiálu, dosáhneme absolutního vyčištění koryta potoku. "Rozhodně zbourání hrází neznamená bezprostřední ohrožení zivota zvířete. Jde nám pouze o to, aby bobři toto území opustili a odstěhovali se jinam," dodal Pavel Řepa.
Zdroj:Domažlický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů