Pátek, 19. dubna 2024

V Petrovicích vyrostou tři větrné elektrárny

V Petrovicích vyrostou tři větrné elektrárny
Petrovice - Jedna ze tří větrných elektráren, které vyrostou v Petrovicích, bude zprovozněna ještě letos.
Tři stometrové věže s průměrem vrtule asi sedmdesát metrů budou mít výkon dva megawatty. Starosta Petrovic Zdeněk Kutina řekl, že na projekt již bylo vydáno stavební povolení.
Elektrárny včera přijel podpořit do Petrovic i náměstek ministra životního prostředí Petr Petržílek. "Podpora obdobných projektů ze strany ministerstva je zřejmá. My chceme navíc požádat starostu o účast na semináři v Senátu, kde by mohly vzniknout problémy při schvalování zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů," řekl náměstek ministra životního prostředí.
Stanislav Nikl z ústecké společnosti Svep, která je investorem projektu, potvrdil, že jedna z elektráren by mohla být v provozu již ve druhé polovině roku.
Zdeněk Kutina doplnil, že investor je připraven na vhodné klimatické podmínky, aby mohl ihned začít s výstavbou. "Asi nejvíc času si vyžádají základové patky, které musí vyzrát, samotná montáž věže trvá několik dní," řekl starosta Petrovic. Tamní zastupitelé stejně jako obyvatelé obce s výstavbou elektráren souhlasí. Těch by se v budoucnu mohlo na katastru obce objevit na dvě desítky.
Z každé nainstalované megawatty bude mít radnice podle smlouvy 45 tisíc korun ročně. "Jde o pevnou částku, která je ale stanovená s ohledem na současnou výkupní cenu. Ta by měla být patnáct let garantovaná," řekl starosta. Elektrárny by měly být vzdálené sto padesát metrů od silnice a asi přes pět set metrů od nejbližšího domu. "Nelze říci, že nejde o zásah do krajiny, ale není až tak velký, aby to bylo pro životní prostředí neschůdné. Cena výstavby jedné věže se pohybuje kolem 40 až 60 milionů korun, když cenu ovlivňuje připojení do sítě," řekl Zdeněk Kutina.
Kvůli zákonu o podpoře obnovitelných zdrojů energie se v Senátu ještě strhne mela. Například ODS je ostře proti němu. EU požaduje vyrábět do roku 2010 z obnovitelných zdrojů, tedy v malých vodních elektrárnách, spalovnách na biomasu a větrných elektrárnách, osm procent veškeré elektřiny. V ČR jsou to zatím asi dvě procenta. Pokud by zákon nebyl schválen, Česko podle vlády přijde o investice v řádu desítek miliard korun.

Podpora z ministerstva
Jedna ze tří větrných elektráren, které vyrostou v Petrovicích, bude zprovozněna ještě letos.
Tři stometrové věže s průměrem vrtule asi sedmdesát metrů budou mít výkon dva megawatty.
Na projekt již bylo vydáno stavební povolení.
Elektrárny včera přijel podpořit do Petrovic i náměstek ministra životního prostředí Petr Petržílek.
Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů