Čtvrtek, 25. dubna 2024

Podniky platily za znečištění

Podniky platily za znečištění
Břeclavsko Statisícové pokuty rozdala v loňském roce Česká inspekce životního prostředí průmyslovým a zemědělským podnikům, ale i mnoha obcím na Břeclavsku za to, že znečišťovaly životní prostředí. Moravská Agra, Atrax Metal z Vranovic, břeclavská Fosfa nebo obce Bavory, Klentnice či Strachotín, to je jen drobný výčet těch, kterým inspekce pokuty rozdala. Moravská Agra doplatila na to, že pohnojila svá pole kaly, v nichž inspekce odhalila těžké kovy. Pokuta, kterou zemědělská společnost dostala, patřila k těm vyšším. " Je to závažné porušení, protože škodliviny se dostaly do půdy a další instituce teď musejí zabránit tomu, aby se dostaly dál i do potravinového řetězce," konstatoval hlavní inspektor České inspekce životního prostředí v Brně Oldřich Sapoušek. Právě proto přestala společnost hnojit pole kejdou. " Kaly, které rozvážela tehdy brněnská čistička, byly kontaminované. Protože nemáme šanci zjistit, jestli jsou v kalech těžké kovy, už to neděláme, nestojí nám to za to. Peníze, které jsme museli zaplatit, se dají utratit za něco jiného," podotkl ředitel společnosti Milan Kovařík. V oblasti ochrany vod neřešila inspekce v předešlých dvou letech žádné závažnější prohřešky. " Prioritou jsou ale samozřejmě čistírny odpadních vod a kanalizace," namítl inspektor Sapoušek Peněžitým trestům České inspekce životního prostředí neunikly proto některé obce, kde ještě kanalizaci ani čistírnu odpadních vod nemají. Těm inspekce rozdala třiceti- až padesátitisícové pokuty.
"V některých domech to kdysi lidé měli tak, že přepad přes septik pustili do dešťové kanalizace. Inspekce tady udělala kontrolu a obec na to doplatila. Dostali jsme pokutu třicet tisíc korun,"řekl starosta Klentnice Miroslav Musil. Peníze na čistírnu odpadních vod obec nemá.
Za nedovolený odběr podzemní vody musela zaplatit inspekci přes sto tisíc korun Zemědělská společnost Pálava, společnost Atrax metal Morava z Vranovic je také na seznamu firem, které museli platit daň za znečištění vod. "Stává se to. Toto je ale vyřešené a já už to nebudu komentovat,"poznamenal jeden z majitelů Robert Škola.
Kontroly provádí inspekce třemi způsoby: plánovaně, namátkově a na upozornění občanů. "Tip"dostala před časem i na obec Šakvice. Jeden z místních občanů tehdy inspekci upozornil na to, že obec nelegálně zaváží bývalé štěrkoviště. Jenže když inspekce přijela, pálila navíc ještě obec na skládce dřevo a odpad z vinné révy. "Dostali jsme třicet tisíc pokuty, ale mohlo to být ještě horší. Jenže já jsem inspekci obratem napsala, že už dávno usilujeme o to vybudovat v této lokalitě sběrný dvůr, ale kvůli nedokončeným pozemkovým úpravám to nejde,"řekla starostka Milena Brzobohatá.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů