Sobota, 20. dubna 2024

Kontrola programu revitalizace říčních systémů

Kontrola programu revitalizace říčních systémů
Moderátor (Pavel Prouza):
Nedostatky koncepční, nedostatky řídící, ale i nedostatky v kontrole. Kvůli tomu všemu nebylo více než půl druhé miliardy korun ze státní kasy určených na revitalizaci řek, použito vždy efektivně a hospodárně. Viník, Ministerstvo životního prostředí. Takový je jeden z nejnovějších závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu. Dobrý den teď jednak na Nejvyšší kontrolní úřad Zdeňku Brantovi.

Host (Zdeněk Brant):
Dobrý den.

Moderátor (Pavel Prouza):
A mluvčí Ministerstva životního prostředí, Karolíně Šulové. Dobrý den i vám.

Host (Karolína Šulová):
Dobrý den.

Moderátor (Pavel Prouza):
Pane Brante, konkrétní výhrady a nebo řekněme to, co vás nejvíce zarazilo?

Host (Zdeněk Brant):
Ano, samozřejmě. Takže kontrola programu revitalizace říčních systémů se uskutečnila již v loňském roce. A kontrolovanými osobami, jak sám říkáte, bylo Ministerstvo životního prostředí, jemu podřízené organizační složky státu, ale také někteří příjemci podpor.

Moderátor (Pavel Prouza):
A co vám tam nejvíce vadilo?

Host (Zdeněk Brant):
Takže co nám nejvíc vadilo? Na samotném Ministerstvu životního prostředí nám vadilo, respektive při kontrole jsme zjistili jisté nedostatky, podle našeho názoru nedostatky v koncepci programu. Například v dokumentaci, která musí být zpracována ke každému programu, jsou stanoveny cíle, kterých má být dosaženo. V některých případech však jsou tyto cíle dosti nereálné a jsou spíše určitým zbožným přáním.

Moderátor (Pavel Prouza):
A přesto na ně chodily peníze ze státní kasy.

Host (Zdeněk Brant):
No, to samozřejmě, že na to chodily.

Moderátor (Pavel Prouza):
Já jsem vás přerušil, například, ano.

Host (Zdeněk Brant):
Nechte mě domluvit. Ten příklad je v tom, že těch peněz není zas až tolik a ta přání jsou tak zbožná a tak velká, že při tom objemu finančních prostředků, které je k dispozici, by k realizaci těch přání, čili těch cílů, kterých má být tím programem dosaženo, bylo dosaženo až řádově za stovky let. Čili v tom vidíme určitou jaksi nereálnost těch cílů. To však neznamená, že ty prostředky byly čerpány špatně, ba naopak těch prostředků je tedy málo.

Moderátor (Pavel Prouza):
Slyšel jsem, že Karolína Šulová na Ministerstvu životního prostředí vzdychla.

Host (Karolína Šulová):
Máte pravdu, těch prostředků je samozřejmě málo a jsem moc ráda, že to pan doktor Brant řekl. Já bych na to ráda zareagovala tím, že ministerstvo se samozřejmě tou zprávou zabývalo a také z ní vyvodilo řadu konkrétních opatření.

Moderátor (Pavel Prouza):
Já bych to ale teď přece jenom poopravil. Promiňte, že vám skáču do řeči. To nebylo jen o tom, že prostředků je málo, ale že i ty cíle byly stanoveny nereálně. Připomínám tedy...

Host (Karolína Šulová):
Ne, zareaguju hned. Ono je faktem, že dosažení takového stavu krajiny, který by se dal označit za ekologicky stabilizovaný, to znamená, že ta krajina je zdravá, dobře pojímá vodu, je samozřejmě dlouhodobý proces a v řadě těch akcí se přínos ukáže až po řadě let, takže samozřejmě, že ty cíle jsou dlouhodoběji stanovené a nedá se úplně každý rok říci - stalo se to a to a ta krajina výrazně posílila.

Moderátor (Pavel Prouza):
Já ale tady mám před sebou ten závěr. Tady se třeba říká, že u příjemců dotací nebyly vypořádány třeba majetkoprávní vztahy k pozemkům, které byly pak dotčeny revitalizací, nebyl dodržen vždy zákon o veřejných zakázkách. Čtu to dobře, pane Brante, že?

Host (Zdeněk Brant):
Ano, čtete to dobře a já bych k tomu, jestli k tomu můžu něco dodat. To je trošku právě ten problém, na který jsme poukázali dále a totiž to je program ten, že, teda to je problém ten, že v praxi jsou prostředky, kterých, jak říkáme, není velký objem, jsou směrovány na ty programy, které by rádo Ministerstvo životního prostředí zrealizovalo. Ale dlouhodobě už víme, že tyto programy nejsou a v minulých letech nebyly ty prostředky dočerpány, protože o tyto programy není až takový zájem a ba naopak ty programy, o které zájem je, tak tam bylo peněz nedostatek a ty potom ministerstvo převádělo na tyto programy, pak ty prostředky ministerstvo převádělo.

Moderátor (Pavel Prouza):
Takže špatný plán?

Host (Zdeněk Brant):
No, špatný plán, spíš opět snaha dávat prostředky tam, kde by ministerstvo rádo bylo, aby se investovalo.

Moderátor (Pavel Prouza):
Já bych se přece jen vás zeptal na Ministerstvu životního prostředí ještě na jednu konkrétní věc. Tady se třeba píše, že vy jste napřed požádali o zvýšení dotací o 40 milionů a pak jste tu částku o 35 milionů nečerpali, čili v podstatě ty peníze zůstaly ležet ladem. Není třeba v tomhle tom konkrétním případě to trošku škoda?

Host (Karolína Šulová):
Ona ta výtka se týkala ale tuším že roku 2002, kdy byly povodně a tam došlo k tomu, že obce, se kterými byly ty programy domluveny, tak od těch svých původních plánů odstoupily a věnovaly se pro ně akutnějším projektům. Takže to byl jeden důvod, proč ty peníze zůstaly. Kromě toho ministerstvo vytvořilo na základě té zprávy NKÚ taky speciální podprogram pro revitalizaci vodních toků, což byla jedna z výtek, že právě vodním tokům se ten program věnuje málo a ministerstvo na něj teda opravdu velmi aktivně zareagovalo a do revitalizací vodních toků se nyní věnuje velká pozornost.

Moderátor (Pavel Prouza):
Já bych to jen shrnul a podtrhnul. NKÚ také říká, že vy jste jedním z hříšníků, se kterým je řeč a který na odstranění těch nedostatků pracuje docela ochotně. Já vám oběma dvěma děkuju za pozornost a za váš čas. Zdeněk Brant, člen NKÚ a Karolína Šulová z Ministerstva životního prostředí. Děkuju a na slyšenou.

Host (Karolína Šulová):
Taky děkuji, nashledanou.

Host (Zdeněk Brant):
Na slyšenou
Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů