Pátek, 26. dubna 2024

Ekologové hledají dobrovolníky

Ekologové hledají dobrovolníky
Olomouc Nové dobrovolníky hledá ekologické sdružení Hnutí Duha Olomouc. Dův odem jsou finanční problémy, díky nimž Duha stěží hradí platy vlastních zaměstnanců.
" Máme kolem čtyř desítek dobrovolných spolupracovníků," uvedla Jiřina Popelková z hnutí." N ejvětší zájem přitom mají o stopování vlků v Beskydech," řekla. To se děje převážně v zimě a dobrovolníci jsou k němu speciálně školeni. Dobr ovolníci se podílejí také na vydávání publikací, organizaci informačních akcích, pomáhají s administrativou, překlady, fotografováním či jazykových korekturách při sestavování ekologického časopisu. V Duze počítají s každou korunou." Příliš jsme neuspěli se žádostmi o dotace. P roblém je zejména u nadací, z nichž některé zanikly nebo nemají peníze," popsala Popelková a dodala: " Financování neziskového sektoru je každoročně problémem. L etos je ale situace kritická." Duha se proto obrací se žádostmi o příspěvky na firmy, ale vyhledává i drobné přispěvatele." Dárcovství je u nás ale zatím v plenkách," podotkla Popelková. Ekologové plánují na jaro i veřejnou sbírku.
Na chod sdružení je ročně třeba kolem milionu korun, přičemž značnou část této sumy spolknou platy pěti zaměstnanců." Vzhledem k situaci je ohrožena činnost naší bezplatné ekoporadny," řekla Popelková. N a poradnu se loni obrátilo na dvě stovky lidí. Zajímali se třeba o to, jak se mohou podílet na rozhodování o stavbách, které mohou ohrožovat životní prostředí. Z a loňské zřízení ekoporadny si letos Duha, která ve městě působí již patnáctým rokem, vysloužila za přínos neziskovému sektoru olomouckou cenu Bílé Okno.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů