Čtvrtek, 25. dubna 2024

Chtějí méně hluku a čistští ovzduší

Chtějí méně hluku a čistští ovzduší
Ústecký kraj vstoupí do projektu Rozvoj kvalifikace v oblasti udržitelného rozvoje

Ústecký kraj vstoupí do projektu Rozvoj kvalifikace v oblasti udržitelného rozvoje. O podporu záměru požádal radu Ústeckého kraje Ústav pro ekopolitiku, o. p. s. Dalšími partnery projektu jsou Asociace neziskových organizací kraje a Agentura Koniklec.
Podle náměstka a zástupce ústeckého hejtmana Radka Vonky (ODS) krajská rada zvolila široce pojaté partnerství: "Budeme se podílet na zajišťování přenosu informací a spolupracovat při organizaci seminářů," přiblížil náměstek. Především je ale projekt určen pracovníkům veřejné správy a veřejnosti. "Otevírá se nám cesta k získání souhrnných informací o životě v našem kraji. Dozvíme se, jak jsou občané spokojeni
s místním společenstvím, zjistíme, jaká je mobilita obyvatel a zajištění místní přepravy, jak jsou dostupná veřejná prostranství a služby. Projekt sleduje také zajištění udržitelného řízení místních podniků za účasti veřejné správy, udržení hlukové zátěže, využívání půdy nebo spotřeby s důrazem na ekologii," vysvětlil Vonka.

Jsou místa s horším ovzduším

Vstup do projektu doporučil krajský odbor životního prostředí a zemědělství.
V Ústeckém kraji je ještě několik oblastí, kde měření prokazují zhoršenou kvalitu ovzduší. Krajský úřad Ústeckého kraje ale v těchto oblastech, ve spolupráci se samosprávami, dbá na nezvyšování emisní zátěže a je připraven jednat s producenty emisí o jejich postupném snižování.
V současné době legislativa ukládá obcím v oblastech, kde jsou překračovány imisní koncentrace znečištění ovzduší, realizaci místních programů snižování emisí a zlepšování kvality ovzduší.
"Při zpracování těchto programů bude zapotřebí úzce spolupracovat s místními podniky a přesvědčovat je o potřebě dalšího snižování imisní zátěže ovzduší. Právě pro jednání orgánů veřejné správy s místními podnikateli a pro jednání s veřejností bude vhodné využít výstupů projektu Rozvoj kvalifikace v oblasti udržitelného rozvoje v Ústeckém kraji," je přesvědčen zástupce hejtmana.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů