Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na základě zmocnění v zákoně č. 164/2001 Sb., o přírodních léčivých zdrojích, zdrojích přírodních minerálních vod, přírodních léčebných lázních a lázeňských místech a o změně některých souvisejících zákonů (lázeňský zákon), připravuje ministerstvo vyhlášku o stanovení ochranných pásem zdroje přírodní minerální vody v Očihově. K návrhu vyhlášky se zahajuje meziresortní připomínkové řízení.

Dvoudenní konferenci v Paříži na téma "Jaderná energie pro 21. století" pořádá Mezinárodní agentura pro jadernou energii. Diskutovat se bude o rostoucí spotřebě energie a jejím pokrytí pomocí atomových elektráren a také o dopadech na ekonomiku a životní prostředí. Mnohé země světa totiž opět začínají propagovat jadernou energii. Nejvíce na ni sází Čína, ale nově se k ní vracejí Spojené státy či Finsko.

Vrchlabí - Zemědělci, hospodařící na území národního parku a v jeho ochranném pásmu, budou ve středu diskutovat se správci Krkonošského národního parku (KRNAP) o možnostech získání finanční kompenzace.
Musí totiž šetrně hospodařit v chráněných lokalitách a jsou touto skutečností částečně omezeni. Zástupci Správy KRNAP proto na schůzce upřesní, jak si představují práce na lukách a zároveň pří- tomným vysvětlí, jakým způsobem mohou využít dostupných dotací například z Programu péče o krajinu ministerstva životního prostředí.
"Cílem je snaha prodiskutovat před začínající sezónou problémy, které nás trápí. Chceme se dozvědět, co tíží zemědělce a pokud to bude v našich silách, nalézt řešení a vhodné postupy již nyní," uvedla organizátorka setkání Andrea Moravcová. Správě KRNAP jde o to, aby získala zpětnou vazbu.
"Vyslechneme názory zemědělců na naše představy, jak by měli na květnatých loukách hospodařit," dodala Moravcová.
Konkrétně se bude diskutovat o speciálním dotačním programu Péče o květnaté louky Krkonoš, který je vypisován již od roku 2000. Jsou v něm zařazeny dlohodobě zanedbávané luční enklávy, na kterých se roky nehospodařilo. Například Klínové Boudy, Lahrovy Boudy, Přední a Zadní Rennerovky, Rýchory, Modrý Důl, Studniční Boudy a další. I když je dotační titul zemědělcům nabízen v rozmezí 5 až 15 tisíc korun na hektar, stále jsou některé enklávy volné

Zlín S nevídaným zájmem veřejnosti nejen o prohlídku čistírny odpadních vod ve Zlíně- Malenovicích, ale i stanovení kvality přinesených vzorků vody, se setkali pracovníci Zlínské vodárenské. V sobotu tady totiž uspořádali Den otevřených dveří a zájem předčil jejich očekávání.
Vlastní vzorek vody v jedenapůllitrové lahvi od neslazené minerálky mohl přinést kdokoli. Laboranti mu pak zdarma stanovili její tvrdost, kyselost i množství obsažených dusičnanů. " Počítali jsme s tím, že se nám tady sejde tak do padesáti vzorků. Nakonec jich bylo okolo sto dvaceti. Laboranti vůbec nestíhali," uvedla mluvčí Zlínské vodárenské Markéta Šurbeková. Nakonec jim nezbývalo nic jiného, než zájemcům pouze rozdávat telefonní čísla a odkazovat je na další dny v týdnu, kdy si mohou zavolat, jak na tom právě jejich vzorek je.
Podle mluvčí nelze říci, že by byla většina přinesených vzorků špatných či dobrých. " Obecně platí, že studniční voda obsahuje mnohem více dusičnanů než voda z vodovodu. Bývá také tvrdší a mnohem méně kvalitní," vysvětlila Šurbeková.
Čistírna odpadních vod v Malenovicích prošla v 90. letech rozsáhlou rekonstrukcí a nyní má zcela zásadní význam pro zlepšení životního prostředí v povodí řeky Dřevnice. Zároveň splňuje požadavky směrnice Evropské unie o čištění městských odpadních vod.

Frenštát p. R./ Ostrava V sobotu se v hotelu Vlčina ve Frenštátu pod Radhoštěm konala krajská konference Strany zelených ( SZ) Moravskoslezského kraje. Pozváni byli všichni členové, kterých je momentálně sto dvacet. Do Frenštátu zavítali jako hosté konference také první místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová, místopředseda odborné sekce Martin Bursík nebo vládní zmocněnec pro národnostní menšiny a člen SZ Petr Uhl. Jednání proběhlo ve shodě a až na malé výjimky byly zvoleny vrcholné orgány kraje. Novým předsedou krajské organizace se stala předsedkyně Eva Holubová z Českého Těšína, posty místopředsedů obsadili Martin Mojžíšek z Frýdku- Místku a Bohuslava Pajurková z Čeladné.
Martin Bursík hovořil o situaci ve Straně zelených a perspektivách dalšího rozvoje v Moravskoslezském kraji. " Domnívám se, že musíme najít soulad mezi ekologií na straně jedné a ekonomickým rozvojem regionu na straně druhé. Konkrétně mám na mysli rozvoj turistického ruchu v Beskydech, které máme k dispozici zcela zdarma od přírody," řekla předsedkyně Strany zelených Moravskoslezského kraje Eva Holubová a dodala: " Pokud se nám podaří učinit Beskydy turisticky zajímavým centrem, zaměstnáme řadu lidí z regionu a část takto získaných financí pak můžeme velmi dobře použít na ekologické projekty. V tomto smyslu chceme spolupracovat s odborníky vysokých škol a nechat si od nich vypracovat odborná posouzení k námi vytypovaným aktivitám."
Velmi zajímavou se jeví také budoucí spolupráce SZ se Svazem chovatelů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů