Pátek, 26. dubna 2024

Koupání v řekách letos spojí celou Evropu

Koupání v řekách letos spojí celou Evropu

PRAHA – Již třináct let si lidé na celém světě připomínají význam vodního živlu u příležitosti Světového dne vody, který byl v roce 1992 vyhlášen na 22. března. Sdružení Arnika se věnuje nejen ochraně vody před znečištěním toxickými látkami, ale chrání také její přirozený tok v krajině. Letos na sebe Arnika vzala roli českého koordinátora Evropského dne koupání v řekách.

Evropský den koupání v řekách je vyhlašován letos poprvé. Hlavním koordinátorem této akce je Evropská říční síť se sídlem ve Francii. „Posláním Evropského dne koupání v řekách je pomoci lidem najít živý vztah k řekám, u nichž žijí, oslavit zlepšující se čistotu vody a upozornit na problémy a příležitosti spojené s ochranou vod,“ uvedl Ing. Vlastimil Karlík z Arniky.

Podle aktuálních odhadů se 17. července Evropané současně vykoupou na více než stovce míst ve 21 zemích a 22 povodích. Akce by se mělo zúčastnit nejméně 100 000 lidí ve všech zemích EU. „Dnes zveřejněný počet koupacích míst rozhodně není konečný. Noví pořadatelé se nám hlásí každým dnem,“ říká Roberto Epple z Evropské říční sítě.

Nejvíce návštěvníků pravděpodobně přitáhnou akce ve Vídni, Hamburgu, Berlíně a v Paříži, v České republice budou zřejmě největší akcí děčínské Slavnosti Labe. Společné koupání připravují například i pořadatelé z Mostaru a z Černé hory.

„V České republice se soustřeďujeme na povodí Labe, kde má koupání v řekách již tradici – první Mezinárodní den koupání v Labi zde Arnika se svými partnery pořádala již v roce 2002. Labe se pyšní největším počtem již dohodnutých koupacích míst ze všech evropských povodí – na území ČR a SRN je jich zatím dohromady přes 40,“ říká koordinátorka koupacího dne pro ČR Kateřina Hlavatá z Arniky. Kromě Děčína by koupání mělo proběhnout také v Litoměřicích, Mělníku, Lysé nad Labem a Špindlerově Mlýně.

Evropský den koupání v řekách se nebude konat každoročně, jako tomu dosud bylo na Labi, ale v pětiletých periodách, tedy v letech 2005, 2010 a 2015. „Tento výběr není náhodný,“ sdělil Ing. Vlastimil Karlík. „Souvisí s důležitými kroky při naplňování Rámcové směrnice o vodách Evropské unie. Podle této směrnice má být v Evropě dosažen dobrý ekologický stav všech vod právě do roku 2015. Chceme tak získat zájem a podporu veřejnosti pro další zlepšování ekologického stavu evropských řek,“ dodal Karlík.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů