Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V roce 2005 se hodlá Evropská komise více než v předcházejících letech zaměřit na propagaci a zvyšování povědomí o EMAS. Je naplánována Konference EMAS doprovázená předáváním cen nejlepším organizacím, propagace EMAS prostřednictvím televizních spotů a publikace brožur a manuálů (např. EMAS v oblasti sportu, Energy Efficiency Toolkit či manuál pro NGOs).

Na internetových stránkách EMAS Helpdesk byly zveřejněny další aktuální informace z oblasti EMAS. Můžete se zde dočíst např. o následujících záležitostech:

EMAS v roce 2004: Největší nárůst počtu registrovaných organizací vykazují v rámci Evropy středomořské státy. V Portugalsku vzrostl v roce 2004 počet registrací o 91%, následuje Itálie s 50% a Španělsko s 31%. Z 396 nově registrovaných organizací připadá více než polovina na Španělsko (107) a Itálii (92). Pokud jde o nové členské státy EU, došlo k registraci organizací ve SLovinsku, na Slovensku, Maltě a v České republice.
EMAS ve veřejném sektoru: V posledním čtvrtletí roku 2004 bylo zaregistrováno dalších deset úřadů, čímž se jejich počet zvýšil na 142. Veřejný sektor se tak počtem registrací řadí na druhé místo v oblasti služeb, a to za vedoucí sektor hotelů a restaurací (199 registrací).
EMAS a dodavatelský řetězec: V Německu se konala konference, na které společnosti Volkswagen a DaimlerChrysler prezentovaly výhody zavedeného EMS v rámci svého dodavatelského řetězce. (Mezi jejich významné dodavatele patří také společnost Peguform, jejíž obě české pobočky jsou registrované v EMAS.)
Kniha o EMAS: Byla vydána kniha "The European Union's Eco-Management and Audit Scheme (EMAS)", jež podává přehled jednotlivých prvků a požadavků EMAS. Je určena především environmentálním manažerům, ověřovatelům a také studentům a profesorům vysokých škol.
dále získáte informace o zavádění EMAS v oblasti nakládání s odpady, projektu NEST (zavádění EMAS v Polsku, Maďarsku a Řecku) a další informace.
Podrobnější informace naleznete na internetové stránce EMAS Helpdesk věnované novinkám (http://europa.eu.int/comm/environment/emas/news/index_en.htm).

Nedávno jsem na gymnáziu v Halleinu nedaleko Salzburku besedoval s více než stovkou mladých Rakušanů o jaderné elektrárně Temelín. V sále byl také zástupce odpůrců jaderné energetiky pan Franz Daschil, biofyzik vyučující na univerzitě. Od něj se rakouští studenti dozvěděli, že blízko Temelína, který sám o sobě pro ně představuje smrtelné nebezpečí (demonstrováno fotomontáží louky s několika stovkami dřevěných křížů na pozadí temelínských chladících věží), je velmi nebezpečné úložiště radioaktivních kalů, kde může člověk za tři hodiny dostat denní povolenou dávku záření. Když jsem se pana Daschila ptal, jestli v Mydlovarech byl, tak prý ne, ale byl tam jeden jeho kolega. Pozval jsem studeny, aby se přijeli podívat. Uvidí místo, které nepatří k nejhezčím koutům jižních Čech, ale určitě si odtud neodnesou nemoc z ozáření. Mohou se o tom přesvědčit i pomocí vlastních dozimetrů.
A tak to šlo stále dokola - pan Daschil studenty strašil a já se snažil ty jeho bubáky zahnat fakty. Po besedě mi pak mezi čtyřma očima řekl, že je velmi rád, že na Temelíně pracují tak zodpovědní lidé, jako jsem já. Jiří Tyc, směnový inženýr jaderné elektrárny Temelín

Jízdy pro veřejnost na mosteckém Autodromu Duhové Energie se nakonec v původně naplánovaných termínech konat nemohou. Rozhodlo o tom vedení mostecké závodní dráhy na základě informací z nedávného jednání dozorčí rady společnosti.

Velmi rozsáhlou novelu vyhlášky Ministerstva životního prostředí, která provádí zákon o odpadech, obsahuje osmá částka. Novela mění technické požadavky na skládky, na sběrny autovraků a další. Součástí novely je i mnoho nových tiskopisů, např. je nově upraveno potvrzení o převzetí autovraku atd. Drobné změny na šesti místech zaznamenala také vyhláška o ovzduší.

V severoněmeckém Brunsbüttelu (spolková země Šlesvicko-Holštýnsko) byla na počátku února uvedena do řádného provozu největší větrná elektrárna na světě. Na stavbu větrné elektrárny o výšce 183 metrů bylo spotřebováno asi 1300 m3 betonu a 180 tun oceli. Tři křídla jeho vrtule, každé z nich o hmotnosti 18 tun, jsou dlouhá 61,5 metru. Elektrárna dokáže vyrobit 17 gigawatthodin elektřiny ročně a může tak teoreticky zásobovat elektrickou energií na 4500 domácností. Elektrárnu postavila hamburská firma Repower Systems a provozuje ji společnost Offshore. Brunsbüttelská elektrárna zahájila zkušební provoz v listopadu loňského roku a v prosinci dosáhla podle údajů provozovatele poprvé svého maximálního jmenovitého výkonu pět megawattů. Tři větrné turbíny s generátory od různých výrobců o výkonu pěti megawattů jsou v Německu v provozu už od konce roku 2004. Jeden takový ekologický zdroj energie může podle německého ministra životního prostředí Jürgena Trittina ulehčit životnímu prostředí o téměř 10 000 tun CO2 ročně. Od roku 2006 by měly být první větrné elektrárny tohoto typu instalovány také na moři, oznámila mluvčí firmy Repower Bettina Lindenová. Funkční vlastnosti těchto zařízení budou vyzkoušeny právě v pobřežním Brunsbüttelu. Později sem bude umístěna i plošina pro slaňování z vrtulníků.

Chystaná reforma českých ekologických předpisů by mohla sloužit jako základ pro reformu ekologické legislativy v celé Evropské unii. Chystané změny by měly snížit počet předpisů a směrnic a ulevit podnikatelům, uvedl ministr a vrchní vládní legislativec Jaroslav Bureš na setkání s investory, kterou uspořádalo na počátku letošního roku Sdružení pro zahraniční investice. Připravovanou reformu by prý měl premiér Stanislav Gross po jejím dokončení předložit v Bruselu na jednání šéfů členských států. V Evropské unii nyní existuje asi sedm směrnic upravujících různé ekologické předpisy, například nakládání s obaly, odpady nebo povinnosti při likvidaci výrobků. To vše by však podle Bureše mohla obsahovat jediná směrnice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů