Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve dnech 31.1. - 2.2. 2005 úspěšně proběhl certifikační audit ve společnosti VALEO VÝMĚNÍKY TEPLA s.r.o. Žebrák. Jedná se o nový moderní výrobní závod francouzského koncernu Valeo a patří do divize Engine Cooling. Je výrobcem výměníků tepla - výparníků a topení určených pro montáž do klimatizace osobních automobilů. Jako certifikační orgán byla po interním výběrovém řízení vybrána společnost SGS Czech Republic, s.r.o., která v České republice zastupuje organizaci SGS SA, Systems & Services Certification, Switzerland.
Předmětem certifikace je "Vývoj a výroba výparníků a výměníků tepla pro automobilový průmysl".
VALEO VÝMĚNÍKY TEPLA s.r.o. Žebrák je prvním závodem VALEO na světě , který je certifikován dle této nové normy a získáním tohoto certifikátu ISO 14001:2004 se zařadil mezi světovou špičku průmyslových podniků.

Ve čtvrtek 17. března byla na internetu zveřejněna dokumentace EIA k přestavbě brněnského železničního uzlu. Připomínky je možno podávat do 30 dnů od vyvěšení na úřední desce Úřadu Jihomoravského kraje.

Chilské úřady v pondělí podaly žalobu na českého turistu, který v únoru neúmyslně zapálil národní park Torres del Paine. Chtějí se tak domoci náhrady "vážných škod". Žalobu podala státní rada pro obranu, pověřená ochranou chilských zájmů. Soud nemá lhůtu, dokdy musí rozhodnout.
Požadované náhrady by podle rady měly zahrnovat příspěvek na nové zalesnění zničené plochy a další "opatření" ve prospěch životního prostředí. Další podrobnosti rada podle AP neuvedla.
Požár způsobil převržený plynový vařič, který používal Čech Jiří Šmiták. Oheň zničil 16 tisíc hektarů parku, který je jednou z hlavních přírodních rezervací a turistických atrakcí latinskoamerické země. Škody dosahují milionů dolarů.
Provinilec po zaplacení soudem uložené pokuty 120 tisíc chilských pesos (přibližně 5000 korun) odjel do Argentiny. Úřady poté povolily Šmitákovi vycestovat ze země. Varovaly ale před možností jeho dalšího stíhání.
Podle chilských médií nesou vinu na rozšíření požáru i hasiči a záchranáři, kteří reagovali příliš pomalu. Český stát už také přislíbil, že se bude podílet na obnově poničených porostů v Chile.

Na vlastní kůži se prezident Václav Klaus rozhodl demonstrovat, že fungující trh nám přinesl lepší životní prostředí. Pod Ústřední čistírnou odpadních vod v pražské Bubenči se ponořil do vod Vltavinných, pracně udělal deset temp a s křečovitým úsměvem zamával přihlížejícím fanynkám z ODS Praha 6.
"Férově musím říct, že i když mé tělo zaregistrovalo řidší výskyt anorganického dusíku a celkového fosforu, amoniakální dusík je pořád dost hustý. Sírany, fluoridy, sulfidy, jednosytné fenoly, aniontové tenzidy, hexachlorbenzen i absorbovatelné organicky vázané halogeny jsou v limitu. Prostě to nadnáší líp než Mrtvé moře, libovala si hlava státu, když se po kamenných schůdcích vydrápala na břeh. "Přineslo nám tyto výsledky hnutí Duha, demonstrace Greenpeace či opsání předpisů Evropské unie? Nikoli. Pouze trh, konstatoval Klaus už pod sprchou v přistavené maringotce s mobilní úpravnou vod UMUV 15.

Zhruba dvaceti českým obcím a městům hrozí, že nedostanou od Evropské unie slíbené peníze na výstavbu čistíren odpadních vod. Evropské komisi, která jejich žádosti posuzovala, se nelíbí, že pronajímají svůj majetek na základě pro sebe nevýhodných smluv, které navíc mnohdy uzavřely bez výběrového řízení. Dotace asi za šest miliard korun proto schválila s podmínkou, že obce sporné smlouvy změní. "Před tím, než Komise vyplatí peníze, musí příjemce buď zrušit smlouvu s dosavadním provozovatelem své vodárenské soustavy a vybrat nového na základě veřejné soutěže, nebo upravit stávající smlouvy, aby byly v souladu s nejlepší mezinárodní praxí," píše z Bruselu ve svém vyjádření.

Českokrumlovsko - Pracovníkům Českého svazu ochránců přírody Šípek v Českém Krumlově se podařilo nadchnout dvě ekologické organizace ze zahraničí pro přírodu jižních Čech.
"Začínáme navazovat spolupráci s organizací v Bavorsku a v Horním Rakousku. Ukázali jsme jim publikaci o přírodě Jihočeského kraje, načež oni chtějí přijet a spatřit tato místa na vlastní oči," řekl včera Petr Resch ze Šípku.
Termín návštěvy je již stanovený na červen. "Podle obrázků jsou ze zdejší přírody doslova unešeni. Po návštěvě ji chtějí propagovat i u nich, což by u nás mohlo zvýšit turistiku," soudí Petr Resch.
Z návštěvy by měly vyplynout i další možnosti vzájemné přeshraniční spolupráce, například různé společné projekty. "Toto partnerství vítám. Je skvělé, že mnoho lidí už nechce jezdit na Maledivy či na Kanáry, ale jak říkají - chtějí zažít přírodu. A k tomu jsou jižní Čechy ideální," uzavřel Petr Resch.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů