Sobota, 20. dubna 2024

Banka bojující s chudobou má sama problémy

Banka bojující s chudobou má sama problémy
Ve stejné době, kdy Paul Wolfowitz vstupuje do čela Světové banky, prověřují Spojené státy hospodaření této instituce. Banka, která má za úkol bojovat s chudobou, čelí kritice, že to dělá neefektivně.
Stížnosti, že v systému účetnictví banky se vyskytují závažné nepřesnosti, začal americký Kongres vyšetřovat tento měsíc.
Největší rozvojová agentura, která jen loni napůjčovala na boj s chudobou dvacet miliard dolarů, je obviňována několika bývalými zaměstnanci. Ti tvrdí, že problémů v účetních praktikách je mnoho a léta se neřeší.
"Jsou to dost vážná obvinění, nemluvě o tom, že kritikům se banka snažila pomstít," řekl před dvěma týdny agentuře IPS předseda výboru a bývalý zaměstnanec Světové banky Jim Saxton. Samotný Saxton je dlouholetým kritikem banky, ale i Mezinárodního měnového fondu. Jeho komise byla pověřena dozírat na hospodářskou politiku a zkoumat finanční operace obou institucí.
Banka se brání, že tvrzení zaměstnanců jsou nepravdivá. "Vyšetřovali jsme to a konstatovali jsme, že jde o naprosto lživá tvrzení," uvedl mluvčí David Theis.
Zdroje z amerického Kongresu však uvádějí, že existují ještě další obvinění, která zatím nebyla veřejně zmiňována. Podle bývalých zaměstnanců jde o chyby v řádech desítek miliónů dolarů.

Draze zaplacené půjčky
Světová banka a MMF patří k nejmocnějším institucím světové ekonomiky. USA v nich hrají ústřední roli. Podíl Washingtonu ve Světové bance je odhadován na čtrnáct až dvaadvacet procent.
Původní účel banky, nabízet úvěry na poválečnou rekonstrukci Evropy, se na konci padesátých let ukázal jako překonaný a instituce obrátila pozornost k rozvojovému světu. Později začala vyžadovat, aby společně s jejím úvěrem přijímaly země i tvrdou liberální politiku - privatizovat veřejný sektor, omezit financování zdravotnictví a školství a upřednostnit splácení dluhu. Mnohdy je efekt takové politiky sporný.
"Po Zambii banka požadovala, aby přestala platit zdravotnictví a školství ze všeobecných daní. Dětská úmrtnost prudce vzrostla a průměrná délka života klesla z 54 let na čtyřicet," napsal britský deník Independent.

Přednost má uhlí a ropa
Banka je kritizována i za to, že klade malý důraz na ekologii. Během loňského roku šlo 94 % jejích energetických úvěrů v rozvojových zemích na těžbu ropy a uhlí, paliv, která přispívají ke globálnímu oteplování. Drtivá většina vytěžených zdrojů navíc míří do USA a do Evropy.
Ke změně portfolia vyzvala banku rozsáhlá studie, kterou si sama objednala. "Experti ve zprávě došli k závěru, že podobné projekty nepřispívají ke snížení chudoby, avšak vedení banky její doporučení ignorovalo," uvedl deník Asia Times. Z ekologického hlediska jsou problematické i další projekty, které banka pomáhala financovat.
Nejviditelnějším příkladem z poslední doby je vodní projekt v africkém Lesothu, který se právě řeší u soudu v Africe jako jeden z největších případů korupce v historii. Část osmimiliardového projektu banka financovala.
Šéf zahraničního výboru amerického Senátu Richard Lugar loni citoval odhad, že za šedesát let existence banky bylo zpronevěřeno až sto miliard dolarů.
"Úplatky mohou ovlivnit rozhodování banky při výběru projektů i zadávání zakázek," uvedl Lugar. Na černé listině firem, s nimiž banka kvůli korupci přestala spolupracovat, je už asi sto jmen. Banka by však měla podrobit zadávání projektů ještě přísnější kontrole, shodli se senátoři.

Výzvy pro Světovou banku
chudoba - 2,7 miliardy obyvatel Země žijí za méně než dva dolary denně
nedostatek potravin - téměř čtvrtina (24%) obyvatel rozvojových zemí trpí podvýživou
dostupnost zdrojů - miliarda lidí ve světě nemá přístup k nezávadné vodě
dětská úmrtnost - v rozvojových zemích umírá každý rok kvůli nemocem a bídě deset miliónů dětí
špatná zdravotní péče - každá šestnáctá žena v subsaharské Africe umírá v průběhu těhotenství nebo při porodu
rozvojová pomoc - pouze několik skandinávských zemí dává chudým zemím částku, kterou žádá OSN (0,7 % hrubého domácího produktu)
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů