Čtvrtek, 18. dubna 2024

Frýdlant má nový památný strom - buk s limbou

Frýdlant má nový památný strom - buk s limbou
Frýdlant - Vzrostlý buk u budovy vodojemu ve Strmé ulici ve Frýdlantě je výraznou lokální dominantou s vysokou estetickou hodnotou, ve vegetačním období je nápadný červeným zbarvením olistění. Městský úřad Frýdlant, odbor stavebního úřadu a životního prostředí, vyhlásil v březnu 2005 buk za památný strom podle zákona o ochraně přírody a krajiny. "Jeho vysazení lze datovat okolo roku 1904, kdy byl postaven vodojem i náhon. Kmen je přímý, svalcovitý, jeho obvod měřený ve výšce 1,3 m nad zemí činí 422 cm. Koruna nasazená ve výšce cca 1,5 m je kompaktní, ze směru od silnice asymetrická vlivem odstranění větví v rámci údržby elektrického vedení. Poměrně spletitou korunu tvoří pět kosterních větví. Ve spodní části koruny se v minulosti ulomila jedna větev, po níž zůstal uhnívající pahýl," popisuje přírodní památku Šárka Mazánková z OSUZP odd. životního prostředí MěÚ Frýdlant. "Jedná se o krajinnou dominantu nadprůměrného vzrůstu a věku. Do koruny vrůstá z jižní strany mladší exemplář borovice limby (Pinus cembra). Jelikož se jedná o dendrologickou zajímavost, nebude limba z průmětu koruny buku odstraněna. Ve střední Evropě se tento druh borovice vyskytuje pouze v Karpatech a Alpách. Pozoruhodné je, že semena této borovice, známá též pod označením "limbové oříšky", jsou jedlá," doplnila.
Zároveň město vymezilo ochranné pásmo ve tvaru kruhové úseče o poloměru deseti metrů se středem v ose kmene památného stromu (na severu a severovýchodě je ohraničeno levou břehovou čarou náhonu). V tomto pásmu není dovolena žádná pro památný strom škodlivá činnost, například výstavba, terénní úpravy, odvodňování, chemizace, výkopy. Kolemjdoucí upozorní na význačnost tohoto stromu i smaltovaná tabule s malým státním znakem.
"Nový památný strom bude na podzim tohoto roku ošetřen odbornou arboristickou firmou. Bude proveden bezpečnostní řez, stabilizační řez a zakrácení větví v pásmu elektrického vedení a proti rozlomení koruny se založí preventivní vazba. Finanční prostředky na ošetření památného stromu se město Frýdlant pokusí získat z dotací Ministerstva životního prostředí ČR," podotkla Šárka Mazánková.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů