Pátek, 19. dubna 2024

Další zdroj vody kontaminován

Další zdroj vody kontaminován
Rovensko pod Troskami - Postižení krajiny v Českém ráji používáním chemických přípravků na ničení plevele se dále rozšiřuje. Severočeské vodovody a kanalizace budou žádat hygieniky o výjimku i na pitnou vodu z hlubinného vrtu Václaví.
Na středečním večerním jednání zastupitelstva města Rovenska to přiznala vedoucí útvaru kontroly jakosti generálního ředitelství Severočeských vodovodů a kanalizací Jana Michalová. Spolu s ředitelem libereckého závodu Jaroslavem Šepsem museli vysvětlovat občanům, co se s jejich pitnou vodou děje.
Ředitel Šeps uvedl: "Byla to právě naše laboratoř, která jako první vloni ve vodě z prameniště Hrudka-Borek zjistila stopy herbicidů." Zda už byly ve vodě předtím, se nepodařilo zjistit.
Herbicidy jsou chemické přípravky na hubení plevelů hlavně v kukuřičných lánech a v menší míře i v sadech, které jsou tady rozšířeny. Ve vodě byla však zjištěna velmi malá množství, která jsou na hraně hygienického limitu pro pitnou vodu. Proto hygienici v rámci předběžné opatrnosti doporučují těhotným ženám a kojencům používat balenou kojeneckou vodu.
Kontaminovaná voda nejde převařit ani jinak domácím způsobem filtrovat. Její používání by však nemělo podle Státního zdravotnického ústavu uživatele poškodit.
Součástí soustavy zdrojů pitné vody pro obce kolem Rovenska je i hlubinný zdroj Václaví. Voda se tam čerpá z 80 metrové hloubky a slouží pro zásobování obyvatel Václaví, Žernova, Tatobit a části Rovenska. Je to už druhý kontaminovaný zdroj a počet lidí, kteří jsou závislí na těchto zdrojích pitné vody, tak přesahuje dva tisíce.
Ředitel Jaroslav Šeps dále ujistil, že vyvolají jednání s odborem životního prostředí městského úřadu v Turnově. A budou hledat, jak mohlo ke kontaminaci zdrojů pitné vody dojít. Dodal, že na všechna jednání bude pozván starosta Rovenska Pavel Koldovský, který je v čele vodárenského svazku obcí.
Majiteli vodárenského majetku jsou obce, ale o jeho provoz a správu se starají téměř v celém Libereckém a Ústeckém kraji právě Severočeské vodovody a kanalizace. Společnost pak smluvně dostává část peněz, které se vyberou z vodného. Na snížení hygienického limitu vody z prameniště Hrudka dostaly výjimku do konce roku 2007. O Václaví hygienici zatím nerozhodli.
Ve vzrušené diskuzi vystoupila řada rovenských občanů. Měli připomínky k tomu, proč byli informováni o herbicidech ve vodě až po roce. Někteří chtěli snížit cenu vody, jiní uváděli, proč se do případu nezapojila Inspekce životního prostředí a také Rostlinolékařská správa. Bývalý pracovník vodovodů připomněl, že prameniště Hrudka, ležící v Přírodní rezervaci Podtrosecká údolí, bylo v minulosti považováno za panenský zdroj kvalitní vody.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů