Pátek, 19. dubna 2024

Obce chtějí důsledněji chránit své lesy

Obce chtějí důsledněji chránit své lesy
Peruc
Docílit větší ochrany lesů a napomoci jejich zachování kvůli ekologickému významu pro krajinu. Takový je záměr obecní rady v Peruci a celého Mikroregionu Perucko. Kvůli tomu žádají krajský úřad o přeřazení lesů v katastrálním území Peruce, Hřivčic, Stradonic a Slavětína z kategorie lesů hospodářských do kategorie lesů zvláštního určení.
"Jsme rozhodnuti trvat na přeřazení i v případě, kdy budou majitelé větších lesních celků proti," tlumočil starosta Josef Vilhelm názor peruckých radních. Ti jsou si vědomi možnosti, že majitelé větší lesní plochy, včetně například státních lesů, nemusí být přeřazením z kategorie hospodářských lesů nadšeni, právě kvůli možnému omezení těžby dřeva a naopak náročnější péči o lesy zvláštního určení.
Přeřazení je nakloněn i odbor životního prostředí pověřeného Městského úřadu v Lounech. "Rozhodně nebudeme proti tomu, aby se lesům v blízkosti Peruce dostalo co možná nejlepšího způsobu ochrany, tak aby se pobytem v nich mohli těšit místní i turisté z okolí," potvrdil vedoucí životního prostředí lounské radnice Petr Čekal.
Až dosud patří perucké lesy do kategorie hospodářských lesů a právě nešetrná těžba ze strany jedné z těžebních společností, jež kácela v blízkosti městečka v zimě pro velemínský závod Lesů ČR, vzbudila mezi obyvateli městečka řadu protestů. Změna kategorie má však podle starosty více důvodů. Nutnost změny kategorie lesa vyplývá také ze zpracovaného plánu územního systému ekologické stability, který pro Perucko zpracovala přední česká ekoložka Jana Tesařová. Navíc je celé území kolem Peruce, včetně sousedních Bítin, intenzívně zemědělsky obhospodařováno. V letech reálného socialismu bylo těžce zdevastováno při vytváření velkých půdních bloků. Ve prospěch zcelování pozemků byly v krajině vykáceny všechny volně rostoucí stromy, zrušeny potoky a vodoteče, zmizely staré aleje a polní cesty. "Následkem těchto úprav se podstatně snížil biologický potenciál krajiny. Chceme napomoci tomu, aby se opět zvýšila kvalita života v naší krajině," uvedl Vilhelm.
Změnu kategorie vítá i starosta sousedního Slavětína. "Ze Slavětínského háje už zbývá opravdu jen úzký pruh a nechceme, aby padl například při těžbě dřeva," uvedl Jaroslav Jandl. Podle něj je les nad obcí jediným souvislým pásem zeleně, který mají lidé ze Slavětína k dispozici a je potřeba jej zachovat.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů