Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

UŽ 84 DNÍ není jasná budoucnost vojenského prostoru Boletice. Zatímco jihočeské zastupitelstvo již v jeho okraji plánuje výstavbu střediska zimních sportů, s čímž nesouhlasí ekologové, armáda svůj odchod stále jen zvažuje.
Možnost, že by vojáci opustili boletický újezd, ministerstvo obrany poprvé oficiálně připustilo letos 11. ledna, kdy požádalo o analýzu jeho potřebnosti. O rekreačním a sportovním využití se však debatuje už čtyři roky. Severně od Lipna na kopci Chlum má vzniknout lyžařské středisko velikosti Špindlerova Mlýna, ochránci přírody ale nechtějí zmenšit boletickou ptačí oblast Natura 2000. Velitel pozemních sil Jan Gurník ještě loni v září tvrdil, že žádný ze zbylých újezdů není pro armádu dobré opouštět nebo zmenšovat.

Množství takzvaného objemného odpadu se musí snížit. Loni ho Turnov vyprodukoval přes tisíc tun. "Rada města dala za úkol jednateli technických služeb snížit letos množství objemného odpadu o dvacet procent," řekl místostarosta Jaromír Pekař. Povede to podle něj k ekonomickým úsporám a ekologičtějšímu chování - tedy k důslednějšímu třídění těch odpadů, které dosud končily na skládce jako neseparované.

Brno Více než dvě stovky lidí si přišlo v sobotu dopoledne do lesa za Soběšicemi zasadit svoji vánoční jedličku, které před svátky prodávali v Brně ochranáři. Dali tak najevo svůj nekonzumní přístup k životu a snahu chránit přírodu, když místo řezaného stromku použili jako symbol Vánoc sazenici jedle bělokoré.
" My sice máme doma i řezaný stromek, ale chceme jej minimálně nahradit novým stromem v lese. Příští rok určitě přijdeme vysadit další jedli," řekla nám mladá maminka Eva Poláková. " Z vašich jedliček vzejde základ nového lesa. Jedle je v našich lesích zastoupena pouze dvěma procenty. Chtěli bychom ji do české přírody vrátit," řekl na začátek setkání jeden z pořadatelů Mojmír Vlašín.
Každý, kdo si zasadil svůj vánoční stromeček, mohl svému dočasnému svěřenci dát jméno. A tak se na větvičkách jehličnanů objevovala jména jako Pepík, Korálky, Fretitez či Sára. " V následujících letech se tak můžete přijít podívat, jak váš strom roste, a jak se mu daří," dodal Vlašín.

Opět se rozhořely spory ekologů a státních úředníků kvůli výši hladiny na vodním díle Nové Mlýny.
V minulých dnech ministerstvo zemědělství přehodnotilo dřívější rozhodnutí příslušného vodoprávního podniku o tom, že hladina střední nádrže Nové Mlýny zůstane zachována na úrovni 170 m nad mořem. To se však nelíbí ochráncům přírody, podle nichž pouze hladina na úrovní 169,5 m může zajistit existenci lužní vegetace a zachránit umělé ostrovy vybudované asi za 60 milionů korun, které jsou hnízdištěm vzácných ptáků. Ministerstvo své rozhodnutí obhajuje tím, že ekologové poslali návrhy pozdě, a tudíž nemohly být brány v úvahu. Správa Chráněné krajinné oblasti Pálava se nemíní k verdiktu ministerstva vyjadřovat, protože podle jejího ředitele Jiřího Matušky toto spočívá nyní na Krajském úřadu Jihomoravského kraje, který je v této kauze údajně kompetentnější institucí.

Vlastníte fotografii zobrazující devastaci Země a jejich zdrojů a chcete vyhrát, není nic jednoduššího. Zúčastněte se fotografické soutěže pořádané společností Bayer "Ekologie v objektivu". Tématem letošního ročníku je Země v 21. století. Svá soutěžní díla zašlete společně s přihláškou (tu naleznete na webových stránkách www.bayercz.cz) do 21. května na adresu Ekologie v objektivu, Na Šafránce 43, Praha 10, 101 00. Z došlých prací vybere odborná porota složená ze zástupců MŽP, UNEP a profesionálních fotografů nejlepší fotografie, které budou vystaveny po ukončení soutěže na zajímavém místě v Praze. Fotografická soutěž "Ekologie v objektivu" je určena všem zájemcům z řad amatérských i profesionálních fotografů. Pokud vámi zaslaný snímek vybere odborná porota jako nejlepší, čekají vás zajímavé ceny v celkové hodnotě 150 tisíc korun. Stejně jako v prvním ročníku, tak i letos, je soutěž rozdělena do tří kategorií "Devastace", "Příroda" a "Symbióza". Speciální je samostatné ocenění Grand Prix, udělované pořadatelem soutěže společností Bayer snímku, který nejlépe odpovídá tématu ekologické soutěže.

České Budějovice v schválily pronájem zhruba 5,5 hektarového pozemku v prostoru zrekultivované skládky Švábův hrádek, mělo by zde vyrůst nové golfové hřiště. Nájemce - Golf klubu - bude platit nájem symbolickou jednu korunu ročně po dobu 30 let. Na rekultivované skládce se vzhledem k charakteru území po dobu zhruba třiceti let nedají stavět domy. Klub vybuduje nákladem 30 miliónů korun devítijamkové hřiště a cvičné odpaliště. Nebude to sice hřiště pro vrcholné mezinárodní soutěže, ale pro městské účely by mělo vystačit.

Na americkém trhu se objevují v recyklaci PET lahví problémy: přestože výroba lahví z plastů stoupá, objem recyklovaných lahví stále klesá. Důvodem je konkurence Číny, která v důsledku levné pracovní síly může nabídnout vyšší ceny za použité lahve určené k recyklaci. Podle údajů z roku 2002 bylo téměř 35 % všech lahví určených k recyklaci vyvezeno do Číny. Odborníci se obávají, že pokles v objemu zpracovávaných použitých plastových lahví může vést až k zániku recyklačních společností a zboží založené na recyklovaném polyestheru, jako např. netkaná vlákna a rouna, budou muset být ve zvýšeném množství dovážena. Osud recyklačních společností by pak byl podobný jako v případě textilního průmyslu.

Téměř 30 000 lidí, kteří přežili úder tsunami v Indonésii, bude zaměstnáno na projektu organizovaném indonéskou vládou a UNDP (United Nations Development Program), v jehož rámci se bude třídit a recyklovat vzniklý odpad. Prvním krokem, který již proběhl, byla vakcinace pracovníků a přidělení ochranných prostředků. Lidé budou třídit plast, kovy, cihly a lepenku které leží rozházené po okolí zničených vesnic. Kovy a plasty budou prodány na recyklaci, organický materiál bude ve šrédrech a drtičích rozdrcen a směs pak bude použita na vyplnění děr, které vznikly v půdě odnesením zeminy vlnami. UNDP odhaduje, že objem odpadů jen v provincii Banda Aceh je 7-10 milionu metrů krychlových, což je množství, které by se na běžných okolností shromažďovalo asi dvacet let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů