Čtvrtek, 25. dubna 2024

Správní soud zrušil rozsudky o Nemaku

Správní soud zrušil rozsudky o Nemaku
Krajský soud v Ústí nad Labem se bude muset znovu zabývat svými čtyřmi rozhodnutími, která souvisí s budováním rozvojové zóny u Havraně na Mostecku a investicí mexické společnosti Nemak. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasačním žalobám Ekologického právního servisu (EPS) a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Ústí, který odmítl žaloby EPS na rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje. Jako důvod uvedl, že ekologičtí právníci mají sídlo mimo kraj, ve kterém se o umístění stavby jedná, a nemohou tak být účastníkem stavebního nebo územního řízení.
Takový výklad zákona ale NSS odmítl: "Pokud krajský soud nepřiznal postavení účastníka řízení žalobci, učinil tak v důsledku zužujícího výkladu velmi nejasné zákonné formulace místní příslušnosti. To však podle Nejvyššího správního soudu odporovalo smyslu a účelu zákona," uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová.
NSS tak například zrušil rozhodnutí soudu, které souvisí se stavebním řízením na stavbu obslužné komunikace v zóně u Havraně, kde stojí právě továrna Nemaku, zrušená rozhodnutí se týkají také územního a stavebního rozhodnutí pro samu továrnu.
Pavel Franc z EPS uvedl, že rozhodnutí je důležité jak pro spor s úřady, které podle EPS postupují při povoleních pro společnost Nemak nezákonně, tak pro další stavební a územní řízení po celé zemi: "To, že soud řekl, že nikdo nesmí být z tohoto řízení vyloučen proto, že má sídlo v jiném kraji, je velmi důležitým rozhodnutím."
Spor o investici mexické společnosti Nemak a postup městských, krajských i státních úřadů se už vleče déle než čtyři roky. EPS společně s rodinou místního sedláka Jana Rajtera tvrdí, že při přípravě průmyslové zóny a povolení pro firmu Nemak postupují úřady od začátku protizákonně.
Nemak, který už před pěti roky kvůli protestům lidí upustil od výstavby továrny v Plzni, zahájil výrobu na Mostecku předloni v říjnu. Podnik vyrábí hliníkové hlavy do automobilových motorů. V závodě za 70 miliónů eur (asi 2,14 miliardy korun) chce firma dosáhnout do pěti let roční výrobní kapacity 1,6 miliónu motorových hlav a zaměstnat 530 lidí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů