Sobota, 20. dubna 2024

Ropák: nominováni Krenk a Karásek

Ropák: nominováni Krenk a Karásek
Náměstek primátora a místostarosta Jablonce prý škodí veřejné dopravě

O ekologickou anticenu Ropák roku se letos poperou i náměstek libereckého primátora Pavel Krenk (ODS) a místostarosta Jablonce Petr Karásek (ODS).
Na ocenění je navrhl specialista na dopravu a jablonecký zastupitel Jindřich Berounský (nez.). Podle něj oba svými politickými kroky škodí veřejné dopravě ve prospěch individuálního automobilismu.

Nominaci odmítají

"Pavel Krenk (donedávna předseda představenstva dopravního podniku DPML - pozn. red.) se významně podílel na destrukci liberecké městské dopravy snížením jejího rozpočtu o 26 miliónů korun i neuváženými zásahy do linkového vedení. Došlo k rušení spojů i ve špičkách pracovních dní a nesmyslnému rozdělení a ukončení tranzitních linek ve Fügnerově ulici," řekl Právu Berounský, člen výboru Petice proti likvidaci MHD.
Karásek zase podle něj prosazuje přesun nového terminálu jablonecké MHD z dnešního autobusového nádraží do areálu garáží ČSAD v Pražské ulici. "To znamená jednoznačně pryč z centra města od radnice. Dále prosadil v jabloneckém územním plánu likvidaci rezervy pro kolejovou dopravu do Mšena. Oba svými počiny poškozují veřejnou dopravu ve prospěch individuálního automobilismu," vysvětlil Berounský.
Krenk i Karásek ale nominaci na Ropáka odmítají, protože prý nesplňují samu podstatu ocenění.
"Pokud nechtějí tu cenu zprofanovat, měla by mě porota odmítnout. Na druhou stranu bych při zisku ocenění měl optimální šanci říci, že jsem ho dostal nezaslouženě. Já byl totiž zastáncem toho, aby DPML dostalo i letos na provoz 157 miliónů korun jako loni, hlasoval jsem v radě města proti rozpočtu a hlasování v zastupitelstvu se neúčastnil. Jestli tedy má někdo svým způsobem alibi, tak jsem to já. Cena se v poslední době zprofanovala do politiky a svou nominaci beru jako klasický doklad," komentoval Právu Krenk.
Ani Karásek, který na cenu aspiroval už loni, se podle svých slov žádného ekologického zločinu nedopustil.
"Předpokládám proto, že ani letos cenu nedostanu. Jsem nominován za rozvoj centra města podle schválené urbanistické studie, jejímž základem je odkrytí dosud zatrubněné řeky Nisy, zkrášlení nábřeží řeky a vybudování sadových a parkových ploch. Terminál dopravy v Pražské ulici se centru nevzdálí, naopak se mu v nejužším smyslu slova přimyká," podotkl pro Právo Karásek.

Vyhlášení se blíží

Ropáka vyhlásí ekologické hnutí Děti Země 29. dubna v Brně. Jediným laureátem ocenění z Libereckého kraje je již exprimátor Liberce a exposlanec Jiří Drda (ODS).
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů