Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dotřiďovací linka byla docela dobrou investicí

Dotřiďovací linka byla docela dobrou investicí
Písek - Město se dlouhodobě snaží motivovat obyvatele k třídění odpadu. V ulicích a na dalších veřejných prostranstvích je v současné době rozmístěno kolem 470 kontejnerů na tříděný odpad, tedy papír, plasty a sklo.
"Počet nádob na tříděný odpad vysoko překračuje celorepublikový průměr. Krátkou donosnou vzdáleností se snažíme občany k třídění motivovat," konstatoval vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Miloslav Šatra.
Tříděný odpad nejenže nezabírá místo na skládce, ale přináší i finanční efekt. Potvrzují to zkušenosti z dotřiďovací linky, kterou Písečtí vybudovali společně s městem Strakonice a provozuje ji společnost Odpady.
"V loňském roce jsme sem navezli 152 tun plastů a 295 tun papíru. Prodali jsme 62 tun bílých plastů čínskému odběrateli, který je dále zpracovává na textilní vlákna," informoval včera vedoucí dotřiďovací linky na skládce Vydlaby Václav Kučera.
V současné době se na dotřiďovací linku naváží z měst Písek a Strakonice měsíčně v průměru třicet tun plastů a šedesát tun papíru. Ukazuje se, že dotřiďovací linka byla dobrá investice a že toto zařízení nebude ztrátové. Ceny tříděného odpadu neustále rostou. Odběratelé platí například za barevný plast osm padesát za kilogram a u bílého plastu je to až jedenáct korun. Písek ještě letos zahájí třídění tetrapacků a plechovek od piva a dalších nápojů.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů