Středa, 24. dubna 2024

Omezený příjem žádostí

Omezený příjem žádostí
Státní fond životního prostředí pozastavil od 1. dubna příjem žádostí do národních programů na podporu životního prostředí. Důvodem je vysoký zájem, který přesahuje možnosti fondu. Příjem žádostí do evropských fondů, Fondu soudržnosti a operačního programu Infrastruktura však přerušen nebyl. O obnovení národních programů bude fond jednat v září. Díky velkému zájmu, který překračuje výdajový rámec fondu, budou žádosti přijaté fondem v prvním čtvrtletí financovány až v druhé polovině roku 2006. Vysoké výdaje fondu způsobil především závazek Česka vůči EU o uskutečnění velkých investic do oblasti ochrany vod.

Příspěvek do rozpočtu EU
Podle Centra pro ekonomiku (CEP) a politiku ČR v prvním roce členství zaplatila Česká republika do rozpočtu EU více, než z něj získala. Centrum tak zastává opačný názor než MF, které tvrdí, že ČR na členství v unii vydělala téměř sedm miliard korun. Podle ředitele CEP však MF nezahrnulo do propočtu všechny výdaje, které musel stát do bruselské pokladny odvést.

Nejvíce žádostí z Moravy
Jihomoravští podnikatelé jsou stále nejaktivnější v podávání žádostí o peníze Evropské unie v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP). Podali do konce března 132 žádostí o podporu z téměř 900 v rámci celé republiky. V rámci regionu bylo schváleno 11 projektů, což je také nejvíce v celé ČR. Na jihu Moravy je největší zájem o podporu z programu Rozvoj, který se zaměřuje na nákup nových technologií. O tento program je obecně největší zájem v celé ČR, a proto v něm mají šanci jen nejkvalitnější projekty. Zájem mají podnikatelé z jihu Moravy také o podporu inovací, do tohoto programu zaslali 22 projektů.

Budoucnost zemědělců
V Evropském parlamentu se rozhořela debata o budoucnosti zemědělské politiky EU. Návrh německého křesťanského demokrata Bögeho na spolufinancování společné zemědělské politiky starých členských zemí EU z národních pokladen v parlamentu narazil na tuhý odpor především francouzských poslanců. Böge sdělil, že pokud chce EU zachovat dohodu o zemědělských výdajích z roku 2002, která předem určuje limity až do roku 2013, měla by zajistit postupné zavádění spolufinancování. To by podle jeho odpůrců znamenalo konec společné zemědělské politiky. Nových členských států by se opatření netýkalo. Nemají totiž do roku 2013 nárok na plné přímé platby a zemědělské dotace již ze svých rozpočtů doplňují.

Nové kolo výzev
Středočeský kraj vypsal nové kolo přijímání žádostí do Společného regionálního programu (SROP). Žádosti o dotace budou mít možnost zájemci podávat do 13. května. Na podporu je připraveno 72,7 miliónu korun. Projekty se mohou týkat podpory drobného, malého a středního podnikání, podpory infrastruktury cestovního ruchu pro malé a střední podnikatele, výstavby a oprav místních komunikací a podpory sociální integrace. Každý projekt je spolufinancován z krajského rozpočtu, strukturálních fondů EU a v případě grantových schémat na podporu sociální integrace a podporu služeb cestovního ruchu i ze státního rozpočtu.

Zájem o infrastrukturu
Až do 23. března 2005 mohli zájemci podávat žádosti o podporu ze Státního programu podpory cestovního ruchu. Ministerstvo přitom v rámci této výzvy zaregistrovalo 236 žádostí. Největší počet, 133 projektů, byl předložen do podprogramu podporujícího budování doprovodné infrastruktury. Do podprogramu pro lázeňství bylo předloženo 58 projektů a do podprogramu zaměřeného na prezentaci Česka 45 projektů. K nim budou ještě přiřazeny projekty z druhého kola výzvy roku 2004. Nyní probíhá hodnocení všech zaregistrovaných projektů. S výsledky budou žadatelé seznámeni v červnu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů