Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V příloze Svět věcí byl otištěn článek "Domácí drtič zlepšuje hygienu v domácnosti" (HN 29. března). Ráda bych k němu připojila důležitou poznámku. Pro domácnosti jsou drtiče báječná věc, ale z pohledu druhé strany se pouští do kanalizace obrovské množství organické hmoty, které může být až nad rámec kapacity čističky odpadních vod. Potom je používání drtičů katastrofou pro životní prostředí a je mnohem lepší pevné organické odpady místo drcení likvidovat jiným způsobem jako pálením nebo kompostováním. Eva Plecháčová, Praha

Riziko alergických onemocnění, jako je senná rýma nebo potíže s dýcháním, které pak vyústí v astma, závisí nejen na výskytu pylu z rostlin a stromů, ale i na znečištění vzduchu zplodinami z automobilů. Dusík z výfukových plynů totiž - za vydatného působení ozónu, rovněž ze smogu - mění složení bílkovin v pylových zrníčkách. Ty pak snáze napadají imunitní systém a jsou příčinou přecitlivělosti organismu a vzniku alergií. Popsali to vědci z Technické univerzity v Mnichově, o jejichž výzkumu informoval německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Příčinná souvislost mezi hospodářskou činností energetických společností a škodami, které vykazují Lesy ČR, dostala v posledním roce vážné trhliny, které však některé soudy odmítají respektovat. A to i přes to, že zapravdu dávají energetikům takové renomované instituce jako Český hydrometeorologický ústav, Ústav státu a práva Akademie věd ČR a další. Soudy dále pohlížejí na Lesy ČR jako na trpitele v zajetí kouřících komínů patřících mnohdy společnostem se zahraničními vlastníky.
Nemohu proto nekomentovat článek Do Krušných hor se vracejí stromy (HN 29. března). Pracovníci teplického inspektorátu zde komentují minulý a současný stav lesních porostů v Krušných horách. Citace jako "Ty nejhorší obavy se skutečně nenaplnily, většina stromů se zachránila... Jak je to možné? No, je to příroda," jsou ve značném rozporu s tím, co zástupci Lesů ČR tvrdí u soudu.
A tak se ptám, jak bylo naloženo s prostředky, které Lesy ČR získaly v soudních sporech na údajných znečišťovatelích z oblasti energetiky (a nejen z této), když vzniklá škoda vlastně není tak rozsáhlá? Neměl by se touto situací zabývat Nejvyšší kontrolní úřad?
Petr Linhart, specialista pro techniku a ekologii, Teplárenské sdružení ČR

Přecitlivělost. To je svým způsobem synonymum ke slovu alergie. Co to znamená? Především to, že stále více lidí není schopno žít v souladu s přírodou, tedy respektive v přírodě vůbec.
Nemohou jít na procházku, utrhnout si jablko ze stromu, pomazlit se s kočkou... Teorií, proč k tomu došlo, je několik. Zdaleka nejlogičtěji zní dvě a lze očekávat, že důvod vzniku alergií bude kombinací obou teorií. Na vině je zřejmě životní prostředí, tedy zhoršující se stav ovzduší, vod a také půdy. Je v nich spousta nežádoucích chemických látek těžkých kovů, antibiotik a podobně. V řekách se prostě koupat nedá, neomýt si jablko utržené ze stromu je nebezpečné. A tak se lidé koupou v bazénech s chlorovanou vodou, jedí naleštěná jablka přivezená ze Španělska a při inverzi raději nevycházejí.
Snaha ochránit organismus od škodlivin vede ale k tomu, že se to mnohdy přehání. A to je zřejmě další důvod vzniku alergií. Dezinfikujeme kuchyň, koupelna musí být bez škodlivých baktérií, na králíčky v králíkárně se nesahá, před každým jídlem se drhnou ruce. Člověk prostě žije v příliš čistém prostředí a nedotýká se ani té "čisté špíny". Tedy špíny, která by mu rozhodně nezpůsobila nádorové bujení, ale maximálně střevní potíže. Imunita pak prostě nemá natrénováno a není divu, že reaguje přemrštěně, tudíž alergicky.

Pražský magistrát chce pro nakládání s komunálními odpady zařazení zpět do nižší, tedy pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Příslušnou novelu zákona o DPH zastupitelé předložili sněmovně. Tvrdí, že zvýšení DPH vyvolalo jen v Praze za rok 2004 nárůst nákladů o 52,6 milionu korun. Sněmovna o návrhu rozhodne až v květnu.
Sběr a zpracování komunálních odpadů byl zařazen Sněmovnou ze snížené do základní devatenáctiprocentní daňové sazby od 1. května loňského roku

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni podle předběžných výsledků zvýšil hrubý zisk před použitím rezerv na 655 miliónů korun. Meziročně to představuje zvýšení o 369 miliónů, tedy o 129 procent. Právu to sdělil mluvčí státních lesů Lubomír Šálek.
Provozní zisk Lesů ČR loni narostl na 368 miliónů korun z předloňských 51 miliónů. Čistý zisk, který předloni činil 150 miliónů korun, nemá firma podle Šálka zatím spočítán. Výnosy státního podniku přitom v roce 2004 vzrostly o tři procenta na 6,08 miliardy korun. Těžby dřeva podnik zvedl o 2,9 procenta na 7,65 miliónu metrů krychlových.
Růst zisku odůvodnil podnik, který spravuje asi polovinu výměry všech lesů na území ČR, především optimalizací podnikových činností a z toho plynoucí úsporou nákladů ve výši 200 miliónů korun a dále zvýšením prodeje dříví ve vlastní režii zhruba o 15 procent.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů