Pátek, 29. března 2024

Výstava Budoucnost bez jedů ve Zlíně

Výstava Budoucnost bez jedů ve Zlíně

ZLÍN – Výstava Budoucnost bez jedů (BBJ), která je součástí stejnojmenné kampaně sdružení Arnika, putuje nyní z Nymburka do Zlína. Zájemci ji budou moci navštívit od 11. do 21. dubna v době od 8:00 do 17:00 hodin ve vestibulu Magistrátu města Zlína. Expozici zde ve spolupráci s Arnikou připravila paní  Alena Koryčanová z Odboru životního prostředí. Na Den Země  (22. dubna) se výstava přesune na Náměstí Míru, kde bude součástí oslav Dne Země.

Výstava se věnuje problematice toxických látek jako jsou rtuť, dioxiny (1), pesticidy, polychlorované bifenyly (2), PVC a další látky, které ohrožují život moderního člověka. Lidé se na výstavě dozvědí jak tyto látky vznikají, jak se dostávají do životního prostředí, jak působí na zdraví člověka a jak se lze tomuto působení bránit, respektive mu předejít.

Kolik vybraných toxických látek má kdo kolem sebe se lidé dozvědí na podzim. V září má tyto údaje poprvé zveřejnit Ministerstvo životního prostředí do tzv. Integrovaného registru znečišťování (3). V něm lidé naleznou údaje o 72 látkách, které podniky vypouštějí do vzduchu, vody, půdy nebo které jsou obsaženy v odpadech či odpadních vodách z těchto provozů.  

V rámci výstavy mohou občané připojit své podpisy pod petici Budoucnost bez jedů II, která požaduje snížení zátěže životního prostředí a zdraví lidí toxickými látkami. Pod petici se podepsalo již přes 9 000 občanů a zastupitelů českých a moravských měst a obcí.

Po ukončení výstavy ve Zlíně se expozice přesune na Prahu 9.

Kontakty:

Mgr. Kristina Beranová, kristina.beranova@arnika.org, 606 925 285

Alena Koryčanová, tel.: 577 630 225

Poznámky:

(1) Dioxiny jsou vysoce toxické látky nebezpečné již ve stopových koncentracích. Kumulují se v živočišných tukových tkáních. Jejich koncentraci v životním prostředí zvyšují i drobné prachové částice. Dlouhodobé působení dioxinů a PCB vede k poškození imunitního a nervového systému, dále ke změnám endokrinního systému (zejména štítné žlázy) a reprodukčních funkcí. Některé studie prokázaly také jejich vliv na snížení inteligence, snížení schopnosti soustředění a vliv na chování (hyperaktivita u dětí). Jsou to látky, které se dlouhodobě kumulují v těle. (zdroj: webové stránky Státního zdravotního ústavu – www.chpr.szu.cz - “Dioxiny v potravinách”)

(2) Polychlorované bifenyly (PCB) byly vyráběny od roku 1930 jako chemické látky pro průmyslové využití. Jsou to velice stabilní chlororganické látky. Nerozpouštějí se ve vodě, zato se vážou na tuky. Používaly se do transformátorových a kondenzátorových olejů, do barev, plastifikátorů, ale třeba také na propisovací papíry a do inkoustů. Dokonce i do rtěnek. Poté, co byl zjištěn jejich negativní vliv na lidské zdraví, byla v roce 1984 zakázána jejich výroba i v tehdejším Československu (v Chemku Strážské na Slovensku). Dodnes jsou přítomny především v transformátorech a kondenzátorech a jsou nejspíše nejproblematičtějšími látkami v odpadech. V již velice nízkých koncentracích poškozují hormonální a imunitní systém člověka. Lidé, kteří přicházeli pravidelně do styku s vysokými koncentracemi PCB onemocněli tzv. chlorakné, dysfunkcemi jater, měli dýchací potíže a řadu dalších zdravotních problémů.

(3) Integrovaný registr znečišťování je databáze údajů, která mapuje toky vybraných chemických látek v konkrétních průmyslových podnicích a zpřístupňuje je veřejnosti. V praxi to znamená, že z databáze bude možno zjistit údaje o tom, kolik dané chemické látky za rok konkrétní průmyslový provoz vypouští do vzduchu, vody, půdy a kolik se této látky předává mimo něj (v odpadu či odpadních vodách). Pro lidi to může být první krok při pátrání po čistotě prostředí, ve kterém žije.

(4) Putování výstavy bylo podpořeno v rámci projektu Budoucnost bez jedů pro povodí Dunaje. Tento projekt je podpořen Regionálním environmentálním centrem pro střední a východní Evropu (REC) v zastoupení UNDP/GEF v rámci Dunajského regionálního projektu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů