Čtvrtek, 25. dubna 2024

Čistírna vod ochrání ptáky a rostliny

Čistírna vod ochrání ptáky a rostliny
Slup/ Strachotice O velkém štěstí se hovoří ve Slupi a Strachoticích. Obě obce totiž získaly pětaosmdesátiprocentní dotaci na úhradu výstavby tlakové kanalizace v délce zhruba dvaceti dvou kilometrů a společnou mechanicko- biologickou čistírnu odpadních vod. " Je to proto, že do vody mlýnského náhonu, který protéká oběma obcemi a ústí do řeky Dyje, se dostává splašková voda, která nakonec doputuje do Novomlýnských nádrží. Tato lokalita je sídlem mnoha druhů ohrožených ptáků, v okolí naší obce jsou Jaroslavické rybníky vyhlášené jako chráněná ptačí oblast, nedaleko je Ječmeniště s mandloňovou strání a vzácnými stepními rostlinami. Na tak vysokou dotaci jsme dosáhli jen díky příspěvkům z evropských fondů a Státního fondu životního prostředí," informuje starosta Slupi František Jeleček. " Někdo své jímky vyváží, někdo splaškové vody vypouští přímo do strouhy, často v noci, a to není dobré pro člověka ani pro přírodu," konstatuje senior Lubomír Srnec ze Slupi.
Pracovníci firmy, která zvítězila ve výběrovém řízení, už položili do země osm set metrů potrubí mezi Strachoticemi a Slupí, nyní pokračují ve Strachoticích. " Lidem možná bude nepříjemná několikadenní uzavírka místních komunikací v obci nebo přemístění autobusové zastávky, ale se stavbou souhlasí a v podstatě nemají nic proti tomu, že čistírna bude stát za obcí," sděluje starostka Strachotic Eva Vaculová.
" Myslím, že deset tisíc, které má složit každý, kdo bydlí v rodinném domku, není tak moc, když vezmete v úvahu, že se už jen napojíte na vybudovanou jímku u každého domu, která bude mít své čerpadlo a spínač," domnívá se Jana Samková ze Slupi. " Rozhodli jsme se pro levnější a pro rovinatý terén vhodnější tlakový kanalizační systém. Jeho výhodou je, že lidé budou platit podle skutečného objemu odpadních vod, které každá domácnost vyprodukuje. Částka deset tisíc je paušální poplatek za kanalizaci pro každý rodinný dům v obci. Ve Slupi mají lidé velký zájem o napojení na budovaný kanalizační řad, je to osmdesát procent nemovitostí," přibližuje F. Jeleček. Stavbaře nyní čeká kladení potrubí v obou obcích a stavba budovy čistírny, s tím, že od října příštího roku začne celý systém pracovat ve zkušebním provozu.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů