Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nabízíme vám tucen nejlepe hodnocených fotografií s přírodními motivy, které se objevily v galerii na www.fotografovani.cz za poslední tři měsíce. Inspirujte se krásou přírody i fotografií.
http://www.fotografovani.cz/art/foto_report/top_foto_priroda.html

Souhlasné stanovisko k záměru výstavby spalovny odpadu v Opatovicích nad Labem vydalo ministerstvo životního prostředí. Předkladatelem návrhu a investorem stavby je Pardubický kraj. Stavba může začít poté, co se uskuteční veřejné projednání záměru. Vyplývá to z oznámení Českého ekologického ústavu, který vede databázi posudků vlivu stavby na životní prostředí (EIA).
Spalovna o kapacitě 96 tisíc tun odpadů za rok se bude nacházet přímo v areálu Elektráren Opatovice. Ročně by měla vyrobit 20 milionů kWh elektřiny a 700 TJ tepelné energie. Při letním provozu bude zařízení vyrábět převážně elektřinu a zimní sezóně bude naopak převažovat produkce tepla. Výstavba spalovny má začít v srpnu 2006 a skončit na jaře roku 2009, náklady na stavbu se pohybují okolo dvou miliard korun.

V rámci Národního programu podpory jakosti 2005 a pod záštitou ministra životního prostředí, hejtmana Středočeského kraje a primátora Kladna se uskuteční 13. až 15. dubna v Kladně konference ENVIRO 2005. Manažeři firem, představitelé veřejné správy, odborníci na životní prostředí, jakost či bezpečnost a další zájemci se budou moci seznámit s pozicí ČR v evropských strukturách v oblasti životního prostředí zhruba za rok po vstupu ČR do EU, s informacemi o plnění Národní politiky podpory jakosti a záměry ČR pro další období, povinnými dokumenty měst a obcí v oblasti ochrany životního prostředí apod. Na programu konference budou také aktivity veřejné správy v ochraně životního prostředí včetně příkladů z Kladna, dále přednášky o přípravě nového stavebního zákona a jeho vazbách na ochranu životního prostředí, mezinárodní strategii odpadového hospodářství, současném stavu odstraňování starých ekologických zátěží v ČR atd.

Měření emisí - to je téma desáté dvoudenní konference s mezinárodní účastí, která se uskuteční 12.-13. 4. v hotelu Jezerka v Ústupkách u Seče. Nosným programem konference bude autorizace měřicích skupin a akreditace metod měření emisí, zkušenosti s legislativou v ochraně ovzduší a její novelizace, obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a další. Konferenci pořádají Asociace autorizovaných laboratoří pro měření emisí a Centrum pro osvětu, vzdělání a informace v ochraně prostředí a zdraví EMPLA Hradec Králové. Podrobnější informace získáte na www.empla.cz, www.alme.cz.

Na webových strankach Magistratu mesta Brna najdete digitalni verzi Ekomapy Brna.
Na Ekomapu se dostanete tudy:
http://www.brno.cz/toCP1250/mapa/?typ=e

Bakalarske a diplomove prace obhajene v kalendarnim roce 2004/2005 se mohou prihlasit do souteze diplomovych praci se zamerenim na zivotni prostredi, corhanu prirody a krajiny se vztahem k Jihomoravskemu kraji.
Nalezitosti prihlasky do tretiho rocniku souteze najdete zde:
http://www.veronica.cz/aktuality/soutezDP_05.htm

Shanime pro demonstracni ucely stara kastlova okna nejlepe dvojdilna, nebo dvojdilna s hornimi ventilacnimi kridly. Nabidnete prosim, radi vam okna zaplatime a odvezeme.
Volejte na telefon 542 422 757. Více též na http://www.veronica.cz/kastle.html

Podle konzultačního materiálu Komise EU "Tematická strategie prevence a recyklace" Evropský parlament vyzývá k co největšímu omezení množství odpadu určeného k odstranění. Do roku 2010 se má snížit hmotnostní podíl odpadů ukládaných na skládky o 20 procent ve srovnání s rokem 2000 a s výhledem dalšího snižování. Také požaduje vypracování harmonogramu postupného uzavírání skládek komunálního odpadu, které nejsou dlouhodobě schopny plnit zákonné požadavky na provoz a technický stav, a to nejpozději do roku 2009.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů