Pátek, 19. dubna 2024

Spory o supermarkety: vítězí odpůrci

Spory o supermarkety: vítězí odpůrci
Ve dvou velkých sporech o stavbu a fungování obchodních řetězců si připsali vítězství jejich odpůrci.
Radnice ve Zlíně vyplatí miliónové odškodné lidem, kteří bydlí u tamního supermarketu Kaufland a ruší je hluk z přijíždějících a odjíždějících aut. V Přerově se zase po dvou letech protestů chystá referendum, které by mělo rozhodnout o tom, zda ve městě bude stát Penny Market.
Ve většině případů ale řetězce svá obchodní centra postaví. Letos by měly firmy podle agentury Incoma Research otevřít téměř dvě desítky hypermarketů, z toho třetinu by měla tvořit velká nákupní centra. Celkově přibude zhruba 250 tisíc metrů čtverečních nových prodejních ploch. V Česku dnes provozují řetězce 160 hypermarketů s prodejní plochou přes 800 tisíc metrů čtverečních.

Češi protestují dost často
Podle neziskové organizace Nesehnutí jsou Češi v protestech proti výstavbě obchodních center oproti například Slovákům daleko aktivnější a ročně vystupují proti desítkám takových záměrů. Například v Rychnově nad Kněžnou bojovali dva roky majitelé sousedních nemovitostí proti stavebnímu povolení pro firmu Lidl, která chtěla postavit obchod na místě autobusového nádraží. Loni v srpnu kraj jejich odvolání definitivně zamítl. Naopak v Nové Pace na Jičínsku byli lidé úspěšní a po protestech Lidl z města odešel..
U stavby hradeckého Baumaxu a Intersparu se místním lidem a ochráncům přírody nelíbilo umístění obchodů poblíž chráněného území lemujícího řeku Orlici. "Lidé zabrání výstavbě pouze tam, kde je záměr investora velmi kontroverzní a vyvolá mohutný protest. Méně nápadné záměry, i když se některým lidem nemusí líbit, firmám bez potíží projdou," míní Dominika Glacová z Hnutí Duha v Olomouci. To loni zorganizovalo petici Stop supermarketům, pod kterou se podepsaly asi tři tisíce lidí a měla preventivně bránit změnám územního plánu ve prospěch obchodních center. Zastupitelé města ji však odmítli.
"Obyvatelé se dozvídají o plánech většinou pozdě, kdy už se nemohou zapojit do stavebních a územních řízení. Úřady tyto informace záměrně tají," míní Milan Štefanec z Nesehnutých.
Mezi úspěšné protesty, které ukončily plánovanou investici, patří protest proti obchodnímu a zábavnímu centru Palác Morava, které mělo vyrůst před dvěma lety v těsné blízkosti centra Olomouce. Petice podepsalo asi pět tisíc lidí, stejný počet obyvatel připojil podpisy pod iniciativu proti stavbě Penny Marketu v Přerově.
Tamní obyvatele pobouřilo, že firma chce postavit obchod na sportovním hřišti základní školy. Problém dali lidé k soudu poté, co zastupitelstvo nejprve schválilo referendum, ale pak kvůli formálním chybám svoje rozhodnutí zrušilo. Rozsudek ale problém nevyřešil: podle zákonů nemůže donutit zastupitelstvo k vypsání referenda. Iniciativa podala žádost o referendum znovu a mezitím zastupitelé schválili vlastní návrh, při kterém se má rozhodovat nejen o stavbě obchodu, ale zároveň také nové radnice a mostu.
Aktivisté ale radniční "ano" lidovému hlasování, které přišlo po dvou letech bojů, kuriózně jako svoji výhru neberou. Nelíbí se jim totiž, že město chce referendum v jiném termínu a k přípravě nepřizvalo navrhovaný počet jejich zástupců.
"Jako trojreferendum je to nerealizovatelné. Budeme trvat na tom, aby se hlasovalo pouze o Penny Marketu," uvedl člen iniciativy Richard Šlechta.
Lidem na výstavbě obchodních center vadí nejčastěji zvýšená doprava a hluk. Město Zlín letos vyčlenilo ve svém rozpočtu přes jeden milión korun na odškodnění obyvatel tří domů v blízkosti nákupního centra Kaufland. Z peněz zaplatí stavební firmu, které lidem zesílí fasády a vymění okna.
Radnice už vyhlásila výběrové řízení na firmy, které opravy domů provedou. Kaufland přitom funguje ve zlínské městské části Vršava už sedm let. Po stížnostech lidí firma vybudovala protihlukovou stěnu a změnila také režim zásobování kamióny. Protesty lidí ale neustaly a obyvatelé si stěžovali také veřejnému ochránci práv.

Obchodů přibývá pomaleji
"Pokud by stavební úřad postupoval v souladu s požadavky na zachování pohody bydlení, nepochybně nemohl souhlasit s umístěním zásobovacího dvora a ramp do bezprostřední blízkosti rodinných domů," uvedl ochránce práv Otakar Motejl.
Ve srovnání regionů je nejvíce hypermarketů v Moravskoslezském, Ústeckém, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tempo expanze hypermarketů se sice zpomaluje, nicméně průměrná velikost nákupních center se rok od roku zvyšuje.

Velké obchodní řetězce v Česku
Co lidem nejvíce vadí na Hypermarketech a supermarketech
Zvýšení dopravy, hluk, výběr nevhodného místa pro stavbu, kácení stromů při stavbě, vzhled obchodu, negativní vliv na místní malé obchodníky, zábor zemědělské půdy.
Kraje s největším počtem hypermarketů
Region počet hypermarketů prodejní plocha
Moravskoslezský 27 143 000
Ústecký 18 98 700
Jihomoravský 15 81 900
Středočeský 15 58 900
Česko celkem 160 816 400
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů