Pátek, 19. dubna 2024

Elektroodpad nepatří na skládky, budou za něj odpovědní výrobci

Elektroodpad nepatří na skládky, budou za něj odpovědní výrobci

PRAHA -- S příchodem doby jarního úklidu se domácnosti tradičně zbavují i železného šrotu a starých elektrospotřebičů. Od poloviny srpna se změní podmínky pro odkládání starých televizí, počítačů a dalších elektrospotřebičů. Za jejich likvidaci budou zodpovědní výrobci. V žádném případě by neměly skončit na skládce, kde mohou ohrozit životní prostředí.

Někde už obce organizují speciální svozy, například v únoru sesbírala Regionální rozvojová agentura za jednu "elektrosobotu" v 19 obcích mikroregionu Radbuza víc než 30 tun vyřazených lednic, praček, televizorů, monitorů a dalších domácích spotřebičů. Podle nových pravidel budou staré elektrospotřebiče sbírat výrobci či dodavatelé na své náklady. Posílat je pak budou do speciálních sběren, kde budou maximálně recyklovány. Na přísun materiálu se připravují například Kovohutě Příbram. Chystají se spustit recyklační linku pro čtvrtinu Česka.

Ukládání počítačů na skládku představuje výrazné ohrožení životního prostředí a lidského zdraví, zejména vzhledem ke schopnosti některých látek přecházet do vody a následně do půdy a podzemních vod. Podle informací z webu ministerstva životního prostředí jde například o oxid olovnatý v pájce obrazovek, nebezpečné jsou také fluorescenční přísady na bázi kadmia a zbytková tiskařská barva z tonerů tiskáren. Když se tyto látky na skládce z odpadu vyluhují, jsou silně kyselé, a mohou tak rozpouštět materiály, které by jinak zůstaly v původním stavu, například olovnaté ionty z rozbitého skla obrazovek.

Bromové samozhášecí přísady v plastu počítačů se mohou na skládkách rozpouštět ve výluzích a pronikat do okolí skládek, kde se hromadí. Téměř všechny přísady obsahující brom a chlor jsou schopny přesunu a také těkají. Byly prokázány v prachu a ovzduší při zpracovávání plastů. Oxid antimonitý, který se běžně přidává do plastů se samozhášecími přísadami, se při zahřátí rozkládá a produkuje toxické výpary. Za určitých podmínek může reagovat s vodíkem za vzniku jedovatého plynu stibanu. Ten působí na plíce, oči, kůži a dýchací trakt, stejně jako další jmenované látky je pravděpodobně rakovinotvorný.

Podmínky pro vznik systému zpětného odběru by měl stát vytvořit do letošního srpna. Do konce roku 2008 by se pak měly v přepočtu na jednoho obyvatele vrátit zpět čtyři kilogramy elektroodpadu. Opatření se týká řady zboží, od holicích strojků až po velkomrazicí boxy.

Soňa Remešová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů