Čtvrtek, 25. dubna 2024

Chystá se komplexní úpravna odpadů

Chystá se komplexní úpravna odpadů
Svazek obcí Skládka TKO připravil odpověď na plán odpadového hospodářství kraje

V sousedství skládky komunálního odpadu v Petrůvkách na Třebíčsku by mělo do čtyř let začít vyrůstat zatím největší technologické centrum pro úpravu odpadů na Vysočině. Investorem bude provozovatel skládky, svazek obcí Skládka TKO.
Jak řekl jeho ředitel Pavel Gregor, v rozšířeném areálu by postupně měla vyrůst kompostárna, linka anaerobní digesce, linka na třídění směsného odpadu a recyklační plocha pro stavební odpady. Předpokládá se, že některá zařízení budou plnit službu i sousedním okresům.

Na počátku stála beznaděj

Svazek obcí Skládka TKO vznikl na počátku 90. let jako iniciativa samospráv obcí Třebíčska, které se začaly obávat pokut za ukládání odpadů na nezabezpečené skládky. Zakládajícími členy svazku bylo město Třebíč a 29 obcí. Dnes má svazek 165 členů. Od roku 1993, kdy postavil skládku Petrůvky, rozšířil svojí iniciativu i o vznik svozové firmy ESKO - T, postavil síť 12 sběrných dvorů s centrálním překladištěm, dotřiďovací linku na plasty a papír a vybudoval zařízení na využívání skládkového plynu. Celý podnik leží v rukou obcí, veškerý zisk putuje do investic.

Pokusí se o peníze z Evropy

"V roce 1991 jsme využili pozvání rakouských kolegů k návštěvě veletrhu odpadového hospodářství. Poprvé jsem měl možnost vidět technologie třídění, třídírnu plastů a z vytříděných plastů vyrobený granulát. V hlavě jsem měl odpornou a stále doutnající skládku u Náměště, kde co chvíli hořelo, a když to hasiči prolévali, kouřilo to ještě víc. Obdobných skládek bylo jen v okrese Třebíč tenkrát asi deset. Tenkrát jsem si říkal, že to nikdy nedoženeme, že to nejde. A teď vidím, že to jde. Netvrdím, že už jsme dosáhli té úrovně, ještě jí nedosahujeme ani z 50 procent. Ale dokázali jsme se dát dohromady a pořád postupujeme," usmál se při vzpomínce předseda představenstva svazku a starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka (nez.).
Skládka v Petrůvkách, zbudovaná v roce 1993, je dnes ze tří čtvrtin zaplněna. Jak ale sdělil ředitel svazku Gregor, v rámci plánu technologického centra se počítá s jejím rozšířením. Při předpokládaném zvyšování procenta třídění odpadů se navíc dá usuzovat, že její zaplňování bude čím dál tím pozvolnější.
"Vykoupili jsme pozemky, abychom měli plošnou kapacitu. Letos se zpracuje projektová dokumentace, a protože je u takové investice nezbytný proces EIA, předpokládáme, že stavební povolení bychom mohli mít do dvou let. Mezitím budeme hledat finanční cestu, protože stavět bychom chtěli začít v roce 2009," uvedl Pavel Gregor k plánu na technologické centrum pro úpravu odpadů. Z potřebných zhruba 14 hektarů svazek vykoupil již více než polovinu. Náklady na vybudování celého nového areálu představují částku vyšší než 100 miliónů korun a svazek předpokládá, že kraj pomůže při iniciaci žádosti o peníze z Evropské unie. Projekt totiž mj. představuje reakci na krajský plán odpadového hospodaření, který stanoví také procento třídění i nutná provozní zařízení.
V sousedství skládky by měla vyrůst kompostárna, jejíž výsledný produkt by se využil k rekultivaci, údržbě zeleně či v zemědělství. Linka anaerobní digesce počítá se zpracováním biologicky odbouratelných odpadů na bioplyn (využití v kogenerační jednotce) a substrát (ten skončí v kompostárně). Zařízení na dotřiďování komunálního odpadu sníží objem odpadu, určeného pro skládku, o polovinu, protože z něj k dalšímu zpracování vyřadí biologicky upravitelnou složku a materiál, který poslouží jako palivo v cementárnách.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů