Středa, 24. dubna 2024

O dovozu odpadů musí rozhodnout soud

O dovozu odpadů musí rozhodnout soud
Odpadářská firma Münchner Recycling žaluje ministra životního prostředí Libora Ambrozka

Spory o přeshraniční dovoz odpadů do liberecké spalovny bude řešit soud.
Německá odpadářská společnost Münchner Recycling totiž minulý týden podala u pražského městského soudu (MS) správní žalobu na ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL), který v únoru zamítl transfer šesti tisíc tun vytříděného odpadu pod Ještěd. Právu to potvrdila soudní úřednice MS v Praze.

Spor o způsob likvidace odpadů

"Žalobu společnosti na přezkoumání rozhodnutí ministra jsme dostali, kdy se jí ale senát bude zabývat, nelze říci. Může to trvat několik měsíců i rok," řekla úřednice. Jak dodala, žalobce se domáhá přezkumu ministerského verdiktu, protože podle něj odporuje české legislativě i evropským předpisům o nakládání s odpady.
O převoz odpadů do spalovny v Liberci bavorská firma zažádala loni v srpnu, ministerstvo (MŽP) jej ale dvakrát zamítlo, naposledy na základě doporučení rozkladové komise samotného ministra. "Podle pana ministra se v daném případě nepochybně jedná o dovoz odpadu za účelem odstranění. A ten je podle zákona o odpadech zakázán," konstatovala mluvčí MŽP Karolína Šůlová.
Soud se ale bude muset kromě výkladu paragrafů odpadového zákona podle všeho především zabývat nejzákladnější podstatou celého problému. Tedy zda je liberecká spalovna zařízením na energetické využití odpadů a pak je může přes hranice bez problémů vozit, nebo zařízením na odstraňování odpadů, jak tvrdí MŽP. Sama spalovna má k dispozici tři pravomocné úřední verdikty -stavební povolení, kolaudační rozhodnutí a rozhodnutí libereckého krajského úřadu -které ji jako závod na energetické využití odpadů jednoznačně klasifikují.
Rozsudek MS přitom bude každopádně precedentní: buď české hranice evropským odpadářským firmám definitivně otevře, nebo minimálně na dlouhou dobu podobné obchody znemožní. Je také možné, že spor nakonec skončí až u Evropského soudního dvora. Na společném závěru se ale nedohodnou ani ti, kteří se řízení na ministerstvu přímo neúčastnili.
"Spalovna nebyla a není účastníkem řízení (o povolení převozu - pozn. red.), ale předpokládali jsme, že to bude vyřešeno v kontextu s českým a evropským právem. V rámci rozhodování ale byly použity argumenty, které jsou v rozporu se stavem věcí, a už z tohoto principu je třeba se tomu postavit. Byl bych velmi nerad, aby ČR měla další kauzu u Evropského soudního dvora," komentoval pro Právo Pavel Bernát, ředitel společnosti Termizo, která libereckou spalovnu provozuje.

Spalovna má expertní posudek

Termizo si navíc podle něj nechalo na Fakultě strojního inženýrství VUT v Brně zpracovat expertní posudek, který závěry MŽP vyvrací. "V argumentaci MŽP se uvádí, že nemůžeme být závodem na energetické využití, odborný posudek ale naprosto jednoznačně a nezpochybnitelně potvrzuje, že jsme závodem na energetické využívání," doplnil Bernát.
Podle ekoložky z hnutí Děti Země Simony Jašové bylo naopak rozhodnutí MŽP správné. "Jsem přesvědčena, že ministerstvo rozhodlo správně, v souladu s českým právem a že tedy ,naše strana` u soudu vyhraje. Pokud ale nebude zákon o odpadech jasněji formulován, zřejmě se stejný problém bude vracet stále dokola," míní Jašová.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů