Pátek, 29. března 2024

Práce na vodní nádrži finišují

Práce na vodní nádrži finišují
Tvarožná Lhota Pracovní ruch panuje v prostoru vodní nádrže Lučina ve stejnojmenné rekreační oblasti v Bílých Karpatech. Napouštění je kvůli její revitalizaci opožděné, začátek sezony ale nemá být ohrožen.
K vyhlášené rekreační nádrži, od podzimu vypuštěné, přijíždějí v těchto dnech nákladní vozy, domíchávače s betonem a další technika. " Vodovzdorným betonem se zpevňuje a izoluje boční hráz, která prosakovala. Hladina bude o dvacet centimetrů vyšší a napouštět začneme koncem tohoto týdne. Naplnění bude trvat až dva týdny, mezi tím se práce budou dokončovat," vyvrací obavy některých rekreantů o letošní koupání místostarosta Tvarožné Lhoty Vít Hrdoušek.
Oblastí projdou každoročně desetitisíce turistů a návštěvníků. " Sezonu začínáme příští týden, nádrž bývá sice plná, ale lidé v této době vyhledávají hlavně vycházky a výlety do okolí, takže nám to zatím nevadí. Kvůli koupání přijíždějí až v letních měsících," říká Lešek Stašek z nedalekého rekreačního střediska Anna.
Rekonstrukce dvouhektarové nádrže, která je součástí chráněného biotopu v oblasti Natura 2000, začala na podzim loňského roku. Cílem bylo podle Hrdouška zlepšit podmínky pro rekreaci, jde také o významné shromaždiště k páření chráněných obojživelníků.
Celý projekt přijde asi na šest milionů korun, osmdesátiprocentní dotací jej podpořil Státní fond životního prostředí. Díky dotaci ministerstva pro místní rozvoj budou mít letos návštěvníci k dispozici také infocentrum a sociální zařízení se sprchami.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů