Sobota, 20. dubna 2024

Pneumatiky z Oldřichovic po půl roce konečně zmizí

Pneumatiky z Oldřichovic po půl roce konečně zmizí
Třinec- Oldřichovice Z oldřichovického pozemku v těchto dnech mizí tuny pneumatik, které tam loni v říjnu uložila firma Basl Moravia. Zřejmě nelegálně. Na návoz více druhů starých pneumatik upozornili úřady manželé Sikorovi. Obtěžoval je zápach, který se z kol linul. Haldy totiž vyrostly jen pár metrů od jejich zahrady. " Ten smrad nám vadil. Když šel vítr od severu, tak to bylo strašně cítit," popsal jednašedesátiletý Karel Sikora. Tvrdí, že pozemek je v katastru veden jako chráněné území. " Nemá to tu co dělat," míní Sikora.
Pozemek si od soukromého vlastníka pronajímá zemědělská společnost Agricoop Třinec. " Pneumatiky jsou z devadesáti procent odvezeny. Pokud nebude pršet, bude zbytek pryč do pátku," prohlásil ředitel Agricoopu a třinecký zastupitel Gustav Pilch ( KSČM) s tím, že danou část pozemku si pronajala firma Basl Moravia. " Odvoz pneumatik zajišťují oni," tvrdil Pilch. Jaroslav Sliž, podle obchodního rejstříku jediný akcionář firmy Basl Moravia, ale včera redakci řekl: " Tak tohle téma už mě vůbec nezajímá. Už to řeší jiná firma a pan Pilch. Já jsem s některými věcmi nesouhlasil a jsem už jen bývalým zaměstnancem společnosti Basl Moravia," poznamenal Sliž a zavěsil telefon. Návozem pneumatik se nejdříve zabývala třinecká radnice. Žádnou pokutu ale podle tajemnice Aleny Sikorové udělit nemohla. " Pozemek je soukromý, ne města. A odpad nebyl nebezpečný," uvedla Sikorová. Kauzu však stále šetří ostravský inspektorát České inspekce životního prostředí ( ČIŽP). " Zahájíme správní řízení. Odpad byl uložen v místě, které k tomu nebylo určeno," řekl včera Karel Kozubek z ČIŽP a dodal: " Ti, kteří to tam dali, o tom věděli."
Sikorovým vadí, že firma odváží pneumatiky až po půl roce. " Proč to neudělali už v listopadu, když to šlo? Dvakrát nebo třikrát tu byli policisté, ale asi neměli tu moc zastavit to," divil se Karel Sikora. Jeho manželka Marta na problém dvakrát upozornila i třinecké zastupitele. V únoru jim mimo jiné řekla, že Gustav Pilch strávil v 90. letech půl roku ve vězení. " Co on mi bude říkat, když já mám čistý trestní rejstřík?" ptala se. Pilch v reakci uvedl, že umí přijmout jen konstruktivní kritiku. " Ne lži, které na mě paní Sikorová hází. Ona si to ještě odnese, ale to je mezi námi," prohlásil zastupitel.

Zdroj: Frýdecko-místecký a Třinecký Deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů