Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rekultivaci černé skládky v lokalitě Dragy u zahrádkářské kolonie nedaleko rybníku Apollo chce v letošním roce dokončit břeclavská radnice. Podle vedoucího odboru životního prostředí Viléma Vyhnálka z lokality vloni vyvezli devětadvacet tun odpadu, pocházejícího jak od obyvatel Břeclavi, tak i od přespolních, což potvrdil i jeden ze zákroků městské policie proti původcům odpadu. Na odtěžení odpadu, úpravu terénu a na víkend plánovanou výsadbu stromků uvolnilo město 150 tisíc korun.

PARDUBICE - Únik dosud neznámých látek do Labe v Pardubicích-Svítkově likvidovali v úterý pardubičtí hasiči. "Na tomto úseku vodního toku je stabilně podnikem Paramo položena norná stěna," informovala Právo krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková. "Hasiči tak nainstalovali na vodní hladinu o několik metrů dále další nornou stěnu a neznámou látku postupně zachytávali. Jaké množství uniklo a o jakou látku se jedná, to v této chvíli ještě nevíme. Ve vodě však byly nalezeny otrávené ryby," sdělila Horáková.
Hasiči odebrali ze zasažené vody několik vzorků, které byly předány pracovníkům Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdanče. Na místo byly povoláni i pracovníci životního prostředí a Povodí Labe. Zdroj znečištění nebyl dosud zjištěn. Případem se již zabývá i pardubická policie.

Plzeň - Fungující vibrátor, v němž bylo třeba pouze vyměnit tužkové baterie, objevili ekologové při prvním sběru elektrického šrotu na Plzeňsku. " Předali jsme vše zpracovatelské firmě, která odpad rozebrala na použitelné části. Nikdo si ho nechtěl nechat," uvedl organizátor sběru elektrického odpadu v Plzeňském kraji, při němž mohli lidé odkládat nepoužitelné spotřebiče zdarma na hromady na návsích. Velmi zachovalý vibrátor menších rozměrů objevili sběrači odpadu v Dobřanech.

Změnit sazbu daně z přidané hodnoty pro nakládání s komunálním odpadem z 19 na bývalých 5 procent požaduje zastupitelstvo hlavního města Prahy. Podle informací Ekonomu by se to líbilo většině měst a obcí v ČR. Poplatek za komunální odpad se v řadě měst a obcí vztahuje na množství sběrných nádob, ale ostatní náklady, jako je třídění a využívání komunálního odpadu, již hradí ze svého rozpočtu obec. Návrh na snížení sazby daně tedy neznamená, že by ušetřili občané, ale snížily by se náklady obcí.
Od loňského května, kdy se zvýšila sazba DPH, což se na poplatcích neprojevilo, se např. Praze zvýšily náklady na komunální odpady o 52,6 milionu korun. Změna sazby DPH by prý snížila letošní příjem státu o 516 milionů korun, ale obce by mohly úsporu využít na rozvoj dalšího třídění a využívání odpadu. Ministerstvo životního prostředí uvádí, že roční náklady na komunální odpad na jednoho obyvatele ČR činí 858,8 Kč.

Navzdory očekáváním Komise radikálně nezmění návrh připravované směrnice pro registraci, testování a povolování chemických látek (REACH). Oznámil to komisař pro životní prostředí Stavros Dimas. "Návrh Komise již nyní odráží správnou rovnováhu mezi ochranou zdraví a životního prostředí na straně jedné a potřebami konkurenceschopnosti průmyslu na straně druhé," prohlásil Dimas.
Původně se očekávalo, že pro změnu návrhu budou klíčové připomínky vznesené Evropským parlamentem (EP) stejně jako závěry dvou studií, které se stále zpracovávají. Dimasův mluvčí nicméně ujistil, že návrhy změn od všech těchto institucí vezme Komise v úvahu jako součást spolurozhodovací procedury.

Slovenská vláda se snažila aktivně lobbovat v Bruselu za prodloužení termínu na odstávku a uzavření dvou jaderných reaktorů v jaderné elektrárně Jaslovské Bohunice. Podle přístupové tak musí učinit do 31. prosince 2006. Slovensko požaduje na Komisi prodloužení termínu o dva roky, ale Komise je co se týče tohoto závazku Slovenska neústupná.

Sedmý ročník ekologické soutěže pro školy s názvem Poznej a chraň pořádá zlínský Dům dětí a mládeže Astra od 19. do 21. dubna v prostorách domu v Přílukách. Letošní téma pořadatelé nazvali Domácí zvířata chovaná dětmi.

Žižkov - To se hned tak nevidí. Dělníci pod Vítkovem staví Nové spojení - jeden z nejnáročnějším dopravních projektů v České republice. Právě teď připravují stavební jámu pro ražbu vlakových tunelů. U Masarykova nádraží zase stavbaři pokračují v práci na železničním přemostění. Navíc ještě letos motoristé vyjedou na novou estakádu, která spojí Krejcárek s Palmovkou. Přemostění bude měřit přes 300 metrů a vyjde asi na 270 milionů korun. Dvouproudá vozovka s chodníkem překlene novou trať a umožní propojení Novovysočanské ulice s křižovatkou Švábky. "Řidiči už nebudou muset jezdit přes železniční přejezd, u kterého se každou chvíli tvořily kolony," Řekl včera Dalibor Podracký ze Správy železniční dopravní cesty. "Estakádu dokončíme letos v polovině prosince,"dodal. Z okolí Vítkova teď denně mizí tuny zeminy. Aby město nezatěžovaly náklaďáky, odvezou na 270 tisíc metrů krychlových hlíny nákladní vlaky. "Se zeminou jedou na skládky Jeneč a Lužec,"upřesnil mluvčí stavby Nové spojení Richard Záruba. "K takovému odvozu jsme se rozhodli, abychom nezpůsobili dopravní kolaps a snížili zátěž životního prostředí,"uvedl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů