Pátek, 26. dubna 2024

Nové informace o alergii lze získat na internetové stránce

Nové informace o alergii lze získat na internetové stránce
Alergici a zejména rodiče dětí s atopickým ekzémem mohou získat informace o tom, jak žít s tímto onemocněním a jaké jsou novinky v jeho léčbě, na internetové adrese www.ekzem.cz. "Zájemci mohou položit také konkrétní dotazy, které jim zodpovědí odborníci z Centra léčby ekzému," říká přednosta dermatovenerologické kliniky vinohradské fakultní nemocnice profesor Petr Arenberger.
Atopický ekzém je silně svědivé kožní onemocnění, které je dlouhodobé, nebo se vrací. Jde o neinfekční a zánětlivou chorobu, pro kterou je typická proměnlivost vzhledu i průběhu. Imunitní systém člověka s atopickým ekzémem funguje jinak než systém zdravých lidí. Existují i kontaktní ekzémy, kde imunitní systém reaguje na konkrétní látku.
Atopický ekzém je vrozený. Projeví se většinou již v kojeneckém nebo dětském věku. Zlepšení lze očekávat kolem třetího roku věku, někdy však v této době nastane i zhoršení. Další zlom může nastat v době puberty.
Alergických onemocnění přibývá. Příčiny tohoto trendu nejsou zcela známy. Kupodivu děti z center velkých měst, kde je vyšší znečištění ovzduší, jimi trpí méně. Více alergiků je na okraji měst, kde jsou zaplevelené plochy. V současnosti trpí alergií na některou látku více než pětina dětí. Atopický ekzém má osm až deset procent dětí.
Dermatologové mají k dispozici moderní léky, které nemají nežádoucí účinky jako dosavadní přípravky s kortikoidy. Jsou to však dražší přípravky a lékařům se přitom nezvýšil limit určující, za kolik peněz mohou v jednom čtvrtletí předepsat léky.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů