Pátek, 19. dubna 2024

Moravští naftaři těží víc v cizině

Moravští naftaři těží víc v cizině
Přes šest set dvacet miliónů korun do vyhledávání nových ložisek ropy a zemního plynu loni investovaly Moravské naftové doly, v tuzemsku dominantní těžařská firma.
A rok 2004 byl v historii firmy prvním, kdy hospodaření společnosti se ziskem jedné a půl miliardy korun výrazně ovlivnily zisky z těžby zemního plynu v Pákistánu. Tam doly jako součást mezinárodního konsorcia s firmami OMV Pakistan, Agip Exploration, Pakistan Petroleum Limited a Overment Holdings vlastní na ložisku Sawan sedmiprocentní podíl na těžbě. Společnost tak získala z pákistánského ložiska přes dvě stě šedesát tisíc metrů krychlových zemního plynu.

Hledají se nová ložiska
"Šlo o zisk za stovky miliónů korun a to mělo pozitivní dopad na hospodaření společnosti," uvedl včera Karel Komárek, do jehož podnikatelské skupiny Moravské naftové doly patří.
Celé sdružení, které je na těžbě z ložiska Sawan zainteresované, chce letos investovat kolem deseti miliónů dolarů.
A právě podíl z peněz investovaný Moravskými naftovými doly na průzkum a vyhledávání nových ložisek v tuzemsku a zahraničí se bude měnit a firma se chce na zahraničí zaměřit ještě více.
"Od roku 1992 jsme do průzkumu nových ložisek ropy a zemního plynu především na jihu Moravy investovali ročně kolem půl miliardy korun, loni to bylo podobné, zvýšili jsme ale investice v zahraničí. Chceme navíc podíl investic v cizině zvyšovat i v dalších letech," uvedl generální ředitel Moravských naftových dolů František Komárek.
Firma tak už zkoumá ložiska zemního plynu v několika dalších lokalitách v Pákistánu, podepsala také smlouvy o podílu na průzkumu ložisek v Bavorsku, kde se zásoby zemního plynu odhadují na dvacet tři miliard krychlových metrů a také v Rumunsku.
"Založili jsme rovněž dceřiné společnosti v Rusku a na Středním východě, svoji společnost máme také ve Spojených státech," dodal Karel Komárek.
V tuzemsku firma vlastní licence na průzkum lokalit na asi třech tisících kilometrech čtverečních na jihu Moravy.
"Jsme všude tam, kde si myslíme, že jsou významná ložiska. Díky moderní technice jsou stále možnosti objevit nová vydatná ložiska," uvedl Komárek s tím, že zásoby ropy a zemního plynu na jihu Moravy jsou dostatečné a odhadují se na desítky let.
V poslední době Moravské naftové doly objevily nová vydatná ložiska ropy v Uhřicích a Žarošicích, tam loni firma do výstavby nového těžebního střediska investovala přes devadesát miliónů korun.
V Česku chtějí do hledání ropy a zemního plynu investovat i další firmy, přestože jde o finančně náročnou záležitost s nejistým koncem. Na podzim tak chce nová ložiska v okolí Kunovic a Polešovic hledat ostravská společnost Unigeo. Ta hodlá provést seizmický průzkum asi na dvou tisících hektarech půdy. Unigeo chce podobný průzkum udělat také v okolí Jablunkova na severu Moravy.

Těžit chtějí i další firmy
Těžit plyn chce v Beskydech také společnost OKD. Firma Česká naftařská zase čeká na povolení zahájit těžbu v lokalitě Kančí obora u Břeclavi, kde mají své vrty také Moravské naftové doly.
Právě těžba v Kančí oboře, která leží na okraji přírodního Lednicko - valtického areálu zapsaného do seznamu památek UNESCO a je zásobárnou pitné vody, ale vyvolala protesty lidí, kterým se chystaná těžba nelíbí. Proti se vyslovil také jihomoravský hejtman Stanislav Juránek a ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
Generální ředitel Moravských naftových dolů František Komárek uvedl, že jeho firma má vrty nadstandardně zajištěné a nehrozí proto žádné nebezpečí.
"To ukázaly i nedávné povodně," uvedl Komárek. O zahájení pravidelné těžby definitivně rozhodne Báňský úřad. Obyvatelům se také nelíbí připravovaná těžba zemního plynu v Beskydech.

Těžba ropy a zemního plynu (v metrech krychlových)
ROK ROPA PLYN
1997 189 084 100 700
1998 209 627 113 839
1999 213 526 121 963
2000 204 319 106 899
2001 211 977 71 836
2002 296 487 61 764
2003 358 703 82 573
2004 354 811 127 746
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů