Sobota, 20. dubna 2024

Praha 1 by chtěla dostat kontejnery na tříděný odpad pod zem

Praha 1 by chtěla dostat kontejnery na tříděný odpad pod zem
PRAHA - Radnice Prahy 1 by chtěla dostat kontejnery na tříděný odpad pod zem. Zástupci úřadu poukazují na to, že se kolem nich kupí nepořádek. Některá místa, kde kontejnery stojí, navíc využívají lidé jako veřejné záchodky. Vedení městské části si však uvědomuje, že její záměr se hned tak neuskuteční. Výstavba podzemních kontejnerů je drahá, na některých místech kvůli inženýrským sítím dokonce nemožná.

První podzemní kontejnery na tříděný odpad by měly podle starosty Vladimíra Vihana (ODS) být ve Vodičkově ulici. Na povrchu by byly pouze násypky. Záměr je zahrnut do projektu kolektoru, tedy podzemního tunelu pro inženýrské sítě, který se nyní staví, řekl starosta.

Radnice Prahy 1 nyní požádala magistrát, aby odstranil kontejnery na tříděný odpad u stanice metra Národní na rohu Purkyňovy a Vladislavovy ulice. "Důvodem požadavku je opakované znečišťování jejich okolí," uvedl mluvčí radnice Jan Šlajs.

U kontejnerů u Národní je podle představitelů radnice situace nejhorší i kvůli tomu, že si toto místo oblíbili bezdomovci. Odpady však lidé odkládají vedle nádob také jinde: například na Staroměstském náměstí. "Není to nic vábného," podotkla místostarostka Jana Příhodová (ODS).

Radnice má podezření, že odpadky k nim dávají živnostníci. Vedení městské části už požádalo strážníky, aby se na tyto prohřešky zaměřili. Příhodová připomněla, že ve všech obecních bytových domech i v některých soukromých domech popelnice na tříděný odpad jsou.

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů