Pátek, 29. března 2024

Obnova v Chile přijde na 7,5 miliónu dolarů

Obnova v Chile přijde na 7,5 miliónu dolarů
Program obnovy chilského národního parku Torres del Paine, který letos v únoru nedopatřením zapálil Čech Jiří Šmiták, je hotov. HN to řekl Štěpán Unčovský, expert na zalesňování a poradce vlády v Chile. "Nejvíce peněz spolkne revitalizace vegetace," upřesnil.
Na vyčíslení nákladů na obnovu shořelé části parku čekalo jak české ministerstvo zahraničí, tak turista Šmiták, po němž Chile požaduje aspoň částečnou finanční náhradu za způsobené ekologické škody. Černínský palác chce zase na základě expertní analýzy rozhodnout, kolik peněz do Jižní Ameriky pošle a jak bude vypadat další česká pomoc v ohněm zasažené oblasti.

HN: Tým expertů, jehož jste součástí, měl do 15. dubna vypracovat plán, jak zrevitalizovat oblasti zasažené požárem, který v Chile způsobil český turista. Je hotov a pokud ano - jak vypadá?
Ano, program obnovy shořelé části národního parku Torres del Paine máme hotový. Má čtyři části. Tou první je obnova lesních a vegetačních porostů. Ve druhé jde o protipožární opatření a opravu infrastruktury. Další se týká monitorování, abychom věděli, jak se bude postižený ekosystém dál vyvíjet a jak bude reagovat na chystané zásahy. A čtvrtá část je zaměřená na osvětu, na informování veřejnosti. V místech zasažených ohněm mají například stát cedule, které budou vysvětlovat, co se stalo.

HN: Kolik to celé bude stát?
Realizace celého programu má přijít na 7,5 miliónu dolarů, což není tak moc, jak se původně čekalo. Podle mě je to docela realistické, z původních nafouklých odhadů se odstranily věci - jak já říkám - krásné a zůstaly tam jen ty nezbytné. Ale podotýkám: nejde o odhad škod, ale "jen" o nezbytné náklady na obnovu.

HN: Dá se říct, co bude nejdražší?
Jednoznačně revitalizace vegetace, ta spolkne mezi 50 a 60 procenty celkového rozpočtu, myslím tak 4 milióny dolarů. Až sedmdesát procent této částky pak půjde na obnovu 2200 hektarů lesních porostů.

HN: Co se v parku Torres del Paine děje teď?
Do oblasti, která je po požáru, se teď nepouštějí vůbec žádní turisté. Jinak tam probíhá silná eroze půdy. Okolní jezera už nejsou modrá jako dřív, ale černá. Protože když prohoří všechno až na humusovou vrstvu, jak se to stalo v Torres del Paine, nemá tam půdu a popílek co držet a všechno to jde do jezer.

HN: České ministerstvo zahraničí zvažuje, že tam pošle odborníky z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Jsou už nějaké expertní týmy z ciziny na místě?
Jsou tam specialisté z USA. Doma jim každý rok shoří pár set tisíc hektarů, takže vědí jak na to. Sbírají tam osivo, aby mohli začít zalesňovat. Chtějí se také pustit do protierozních opatření, třeba do pořezání shořelých kmenů, větví a keřů, které pak naskládají proti spádnici v místech, kde je nebezpečí eroze půdy největší.

HN: Za jak dlouho se poničená oblast z požáru vzpamatuje?
Když začneme od toho nejjednoduššího, step se už teď znovu začíná zelenat. Během dvou let nikdo - s výjimkou botaniků - nepozná, že se tam něco stalo.
U křovinatých porostů to může trvat 20 let. Zakrslému lesu trvá 20 let, než se začne něco zelenat, a zhruba 30 až 40 let, než začne zase vypadat jako dřív. U vysokého lesa to bude samozřejmě mnohem, mnohem déle.

HN: Kdy se vlastně podařilo oheň uhasit?
Požár byl aspoň částečně pod kontrolou po pěti až šesti dnech. Po týdnu ho hasilo už asi 700 lidí. Po zhruba dvaceti dnech se jim podařilo úplně zlikvidovat i ta poslední ohniska.

HN: Bezprostředně po vypuknutí požáru se objevily informace, že oheň sice způsobil český turista, za jeho rozšíření ale může spíš chilská lesní správa CONAF, protože nebyla schopna rychle zareagovat.
To je naprostý nesmysl. Psalo se to koneckonců i v českém tisku. Asi je to tím, že se požár v Torres del Paine absolutně nedá srovnávat s požáry, jaké známe z Česka.
Musíte si představit, že dům 10 krát 10 metrů obsahuje stejné množství hořlavého materiálu jako les na té samé ploše. Hořící les o rozloze tisíc hektarů se nehasí vodou, voda je jen takový doplněk. Nejdůležitější je vytvořit na strategicky vhodném místě bariéru, přes kterou se oheň nedostane dál.

HN: Proto tedy pan Šmiták s údivem líčil, že všude kolem běhali lidé "jen" s motykami a lopatami...
Ano. Tihle lidé přitom dělali to jediné správné, co mohli.

HN: Nemají teď Chilané s Čechy trochu problém?
Protičeské nálady tam byly ze začátku, těsně po požáru. Na ambasádě v Santiagu si myslím tehdy docela užili. Ale řekl bych, že dneska už se v Chile nikdo nemusí stydět říct, že je Čech. Určitě je to tím, že Česko okamžitě zareagovalo, že nabídlo pomoc. To asi nikdo nečekal.

HN: Proč tedy Chile podalo na Jiřího Šmitáka dodatečně žalobu?
Nesmíte zapomenout na to, že tento rok je v Chile rokem předvolebním. A opozice samozřejmě logicky využívá každé příležitosti, jak se pustit do vlády. Šéf rady, která žalobu podala, chtěl navíc ukázat, že každý, kdo takový požár způsobí, musí počítat s trestem. Podle posledních zpráv to ale rozhodně neznamená, že by někdo po Šmitákovi žádal 7,5 miliónu dolarů. Chile chce prostě jen ukázat, že něco takového v budoucnu nebude tolerovat.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů