Pátek, 29. března 2024

Šimonovský a Ambrozek se vzdali funkcí v KDU-ČSL

Šimonovský a Ambrozek se vzdali funkcí v KDU-ČSL
Politické grémium České strany sociálně demokratické po hodině a půl přerušilo ranní jednání ve Strakově akademii.

Ještě dnes se má sejít předsednictvo sociální demokracie, aby posoudilo další postup ve vládní krizi.

Krátce předtím se odstupující ministři za KDU-ČSL Milan Šimonovský a Libor Ambrozek vzdali funkcí místopředsedů lidové strany.

Rozhodli se tak vyhovět požadavku ČSSD na vytvoření vlády bez stranických špiček.

Předsednictvo KDU-ČSL dalo znovu najevo, že i nadále pokládá většinovou koaliční vládu tří demokratických stran za nejlepší řešení vládní krize.

Lidovci označili rozhodnutí bývalých místopředsedů za ruku podanou ke konečné dohodě.

Gross má dnes odpovědět na Klausovu výzvu

Podle čtvrteční dohody, kterou ale sociální demokracie odmítá, neměl z dosavadní trojice lidoveckých ministrů dosednout do vlády vedené diplomatem Janem Kohoutem pouze místopředseda křesťanských demokratů Cyril Svoboda.

Šimonovský v noci na čtvrtek uhájil funkci ministra dopravy, Ambrozek měl vyměnit životní prostředí za zemědělství. Jako jediného nestraníka do nové vlády za svou stranu lidovci nominovali šéfa Hospodářské komory Jaromíra Drábka.)

Prezident Václav Klaus od premiéra a šéfa ČSSD Stanislava Grosse čeká jasnou odpověď na otázku, zda definitivně zkrachovala jednání bývalé koalice o vzniku nové vlády.

Lidovci a unionisté už Klausovi napsali, že pro ně dohoda platí.

Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross v pondělí řekl, že dnes - po jednání grémia své strany - pravděpodobně odpoví prezidentovi Václavu Klausovi na jeho výzvu, zda jednání bývalé koalice o nové vládě definitivně ztroskotalo.

Menšinovou vládu, podporovanou komunisty, považuje Gross za "krajní" řešení, představitelné v případě, kdy lidovci a unionisté definitivně odmítnou jeho návrh na společný většinový kabinet bez stranických lídrů.

Politické špičky sociální demokracie by již dnes mohly požádat o schůzku šéfa komunistů Miroslava Grebeníčka, který se ráno rovněž poradí s vedením své strany a už pondělí řekl, že se jednání " nebude vyhýbat".

Zdroj: BBC

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů