Úterý, 23. dubna 2024

Povltaví plundrují hausbóty a karavany

Povltaví plundrují hausbóty a karavany
Břehy Vltavy lemují trvale hausbóty, karavany s nevzhlednými přístřešky. Jejich majitelé ničí les, zavalují přírodu odpady, ohraničují si pozemky, které jim nepatří. Lidé, s nimiž jsme na Častoboři hovořili, mluví o místní mafii a mají z její msty obavy.

MARIE BŘEŇOVÁ

Častoboř - Na Častoboři nejsou jen legální letoviska. Když jsme se vydali s několika průvodci znalými zdejších poměrů po březích Vltavy, bylo nám smutno. Urazili jsme od loučky, kterou tu táborníci nazývají "území nikoho", několik set metrů a nestačili se divit.

"Tady vidíte první zvěrstvo. Stromy tu nařezávají pilkou na jedné straně kousek od země, potom výš z druhé strany. Tím kmen umírá a stává se z něj souška. Ty hausbótáři a obyvatelé karavanů pálí u táboráků," ukazuje názorně lesní dělník, jakým způsobem mizí dřevo z lesů Schwarzenbergů.

"Navíc si všimněte, že ke každému hausbotu vede lesem samostatná vyježděná a vykácená pěšina - cesta udělaná načerno, která na pozemkových mapách neexistuje," dodává rozzlobený muž, který nás žádá o utajení svého jména.

"Je tu pár lidí, kteří umějí být pěkně nebezpeční," vysvětluje důvody. Má k dispozici dlouhý seznam s osmdesáti státními poznávacími značkami automobilů nedovoleně parkujících rok co rok až u řeky. "Policii v Sedlčanech jsem to předal, ale pokud vím, nic se nestalo," soudí kritik, kterému vadí plundrování přírody.

"Snažím se to nějak řešit i přes pracovníky životního prostředí šest let,"dodává. Docházíme k lokalitě zaplněné hausbóty. "Objevili se tu letos zaměstnanci Povodí Vltavy a slibovali, že to začnou řešit, je to katastrofa,"říká. Další průvodce tvrdí, že stáří majitelů kolonie se pozná podle toho, jak daleko se válí od jejich obydlí odpadky.

"Ti slušnější dávají odpad do kontejnerů rekreačních středisek. Ale jakým právem? Nic na vyvážení a likvidaci sami nepřispívají. Proč se o tyhle věci odbory životního prostředí nezajímají? Odvážel jsem z lesa stará kamna, staré postele, protože jsem se na to nemohl dívat. Za chvíli je tam ale haraburdí zas," stěžuje si. Přístřešky u hausbótů a karavanů jsou dílem lidové tvořivosti.

"Když chtělo tábořiště Brandýských strojíren povolit molo, mělo s Povodím Vltavy problémy. Tady si vystrčí hausbótáři mola snad až do půl řeky. Vodáci je musí objíždět a je to asi v pořádku,"zlobí se průvodci. Ukazují na barely od jakési chemické látky, lednici zakopanou z části do země... I laika na první pohled zarazí ploty, kterými si někteří hausbótáři ohraničují pozemek, který jim nepatří. Někteří mají za okénkem vystrčenu "pro pořádek" smlouvu s Povodím Vltavy. Na tiskopisu je napsáno:

"Na břehovém pozemku je zakázáno provádět terénní úpravy, zřizovat přístřešky a jiné drobné stavby, skladovat dřevo a jiný materiál, provádět opravu a údržbu plavidla, používat látky ohrožující čistotu vody. Pokud nebudou dodržovány uvedené podmínky, Povodí Vltavy je oprávněno zrušit uživatelský stav bez náhrady. Úhrada za užívání se stanovuje sto korun na rok."

Narážíme na další a další kuriozity. "Tohle má být záchod, ale celé léto v téhle stavbě vrčí elektrická centrála,"ukazují průvodci další nepovolené "vylepšení." Starostka Nalžovic Jana Pšeničková říká:

"Situaci tam znám. Je to republika v republice. Stěžují si nám na ni majitelé pozemků. Vím, že v tomto ohledu podniká určité kroky i právník Schwarzenbergů JUDr. Jaroslav Večeřa."

Problematiku prý znovu projednají v zastupitelstvu. Inženýrka Kroulichová z Povodí Vltavy uvedla, že na kontrole na Častoboři před několika týdny byla. Domnívá se, že dvě třetiny lidí se zde chovají mravně.

"Hříšníky vyhledáváme podle čísel karavanů a zjišťujeme také vlastníky plavidel. Spolupracujeme s dopravním inspektorátem a to chvíli trvá," slibuje určitou nápravu.
Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů