Úterý, 23. dubna 2024

Odborníci testují recyklaci praček a televizí

Odborníci testují recyklaci praček a televizí
Obce kolem Radbuzy pomáhají najít optimální systém sběru elektroodpadu

Najít optimální způsob sběru, třídění a využití elektroodpadu z domácností má projekt, který vrcholí v obcích sdružených v mikroregionu Radbuza. Ve spolupráci se 17 obcemi a dvěma městy podél řeky a odpadovými firmami akci realizuje Regionální rozvojová agentura (RRA) Plzeňského kraje.
"Projekt je reakcí na připravovanou legislativu v oblasti zpětného odběru elektroodpadu, která má platit od srpna letošního roku. Výrobci a dovozci jsou povinni zajistit odstranění vyřazených výrobků s upřednostněním dalšího využití materiálu. Pro zřízení tohoto způsobu recyklace by mohly být efektivně využity právě zavedené systémy odpadového hospodářství v obcích a jejich sběrné dvory," uvedl Marek Sýkora z RRA.
Pilotní projekt Bezpečná recyklace elektroodpadu má otestovat optimální systém sběru, evidence, přepravy, třídění a využití vysloužilých praček, vysavačů, videoa audiotechniky, lampiček, nářadí a podobně.
"Je podporován ministerstvem životního prostředí v rámci programu V a V - věda a výzkum," doplnil Sýkora.
V modelovém území mikroregionu Radbuza proběhla v rámci projektu například Elektrosobota, při které se ve všech obcích celý den sbíral a svážel elektroodpad z domácností - shromážděno bylo 30 tun materiálu. Minulý týden proběhly speciální svozy v Dnešicích, Hradci a Stodě. Organizátoři se zaměřili hlavně na malé obce.
"Dnešice byly vybrány právě kvůli relativně malému počtu obyvatel, a především díky tomu, že mají sběrný dvůr. Sledovali jsme, zda budou obyvatelé aktivnější, pokud jim možnost odložení odpadu přiblížíme více k jejich domovům," popsal Sýkora.
Na sedmi místech v obci lidé nashromáždili přes 2800 kilogramů odpadu. "To odpovídá množství odpadu, které se odevzdá ve sběrném dvoře odpadů za dobu zhruba čtyř měsíců," upozornil Sýkora.
Pilotní projekt končí 30. dubna, poslední akcí je umístění speciálně označeného kontejneru na elektroodpad v hustě osídlené sídlištní zástavbě.
"Vybráno bylo panelové sídliště Pančava v Dobřanech, kde žije více než 3 tisíce obyvatel. Cílem je vyzkoušet reakce veřejnosti, a především zjistit, zda lidé při poskytnutí informace do kontejneru opravdu umístí odpad, který tam patří," dodal Sýkora.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů