Sobota, 27. dubna 2024

Vyčištění kontaminovaného kláštera bude stát miliony

Vyčištění kontaminovaného kláštera bude stát miliony

Ostrov - Až na patnáct milionů korun se mohou vyšplhat náklady, které jsou nutné k odstranění kontaminované půdy v areálu ostrovského kláštera. Informoval nás o tom ostrovský místostarosta Milan Matějka. Původně byla přitom sanace zamořeného areálu odhadována na jeden milion korun, starosta Ostrova Jan Bureš ale upozorňoval, že náklady mohou po průzkumu odborníků rapidně narůst.

"Náklady na přestavbu a rekultivaci celého areálu se tak vyšplhaly z osmnácti milionů korun na třicet tři," upřesnil Matějka.
Zatím však zůstává otázkou, kdo bude sanaci kontaminované půdy od ropných látek hradit. Klášter dříve využívala Armáda České republiky, ta z něho definitivně odešla v roce 2001. Až na konci loňského roku se ale zjistilo, že půda v areálu je zamořená ropou. Jak už jsme čtenáře informovali, noví nájemníci kláštera, kteří se sem nastěhují již na začátku června, nemají důvod k obavám.
"Byty v klášteře zamořené nejsou," uklidňoval před časem starosta Bureš.
Ostrov chce proto o uhrazení nákladů spojených se sanací areálu s armádou vyjednávat. Radnice také doufá, že nemalým podílem přispěje stát.
"Část peněz z prodaného Telecomu má jít na odstranění starých ekologických záteží. Doufáme, že budeme mít šanci," dodal Matějka.

Zdroj: Karlovarské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů